Hírek

2017.05.10. 19:19

Színpadra léptek a Kodály kórusok – Sok-sok fotó a Paragvári iskola hangversenyéről

Hatvan éve, hogy elindult a zenei képzés a Paragvári iskolában, az akkori Hámánban, és ötven éve, hogy Kodály nevét viseli a kórus, ezt a két jubileumot ünnepelték meg a mostani és egykori diákok. Valamint Kodály születésének 135., halálának 50. évfordulójára is emlékeztek.

Bakos Ágnes

Kodály Zoltán általában nem szokott tapsolni, itt kivételt tett, megtapsolta a hámánosok produkcióját - emlékeztette az ünneplőket a Paragvári „zenés" évtizedeiről készült fényképsorozat és kisfilm. Ezzel a vetítéssel kezdődött a szerda esti gála a sportházban. A filmkockákon egykori kórustagok idézték fel, milyen  volt Kodály Zoltán előtt szerepelni, merthogy a kórus tízéves jubileumán vette fel a zeneszerző nevét, erről pedig személyesen döntött Kodály.

1966. május 14-én járt itt. Amikor megkeresték, hogy a szombathelyi iskolakórus felvenné a nevét, igent mondott, de feltétele volt, hogy előbb meghallgatja a diákokat - erre emlékeztette az ünneplőket dr. Puskás Tivadar polgármester. Köszöntőjében Sütő Andrást idézte: „Amíg egy nép énekel, messzire hallik a hangja". Azért volt fontos a zenei tagozat indítása, hogy művészetre neveljék a gyerekeket - emlékeztetett az 1956-os kezdetre a polgármester. Megköszönte az akkori kórustagoknak és vezetőiknek, hogy vállalták a munkát, és azóta is megfelelnek sokak példaképének, Kodály Zoltánnak.

Sok egykori kórustag vállalkozott arra, hogy ismét színpadra lépjen a sportházban Fotó: Unger Tamás

A szombathelyi önkormányzat nevében emléklapot adott át dr. Puskás Tivadar a Paragvári Utcai Általános Iskola igazgatónőjének, Kőváriné Fekete Mariettának. - Köszönni és köszönteni jöttem - kezdte az igazgatónő. Beszélt Horváth Sándor emlékéről: a zenei tagozat indítása idején ő volt a Hámán Kató iskola igazgatója. Köszönettel szólt az egykori kórusvezetőkről, pedagógusokról, akik dolgoztak a zenei nevelésért. Természetesen Kodályt idézte köszöntője végén: „Legyen a zene mindenkié". Ahogy 1966 májusában, úgy most is rengetegen gyűltek össze a sportházban.

Fotó: Unger Tamás

A Paragvári minden kórusa fellépett - még a nem zenei tagozatosok is, ugyanis ilyen is van. Király Katalin vezényelte a Trillák kórusát, azokból a diákokból alakult, akik paragvárisok, de nem a zenei tagozaton tanulnak - először léptek közönség elé. A felsősök fiúkara katonadalokat (is) hozott a gálára, aztán a „Kicsinyek kórusát" a Kodály kórus követte, Sándorfi Olga vezényelte őket. Felcsendült egy „aktualitás" is a színes repertoárban: Deák Kristóf Oscar-díjas kisfilmjének, a Mindenki című, egy gyerekkórusról szóló filmnek a betétdala, Nemes Nagy Ágnes Tavaszi felhők című verse, vagyis a „bodzavirág".

A profikat az egykori profik követték a gálán: két dal erejéig összeálltak ugyanis régi kórustagok. Az igazgatónő felhívására gyűltek össze gyakorolni hetente egyszer március közepe óta. Az Esti dalt és a Gergely-járást hallhatta a közönség - vastapssal jutalmazták a kórust, vagyis vegyeskart. Volt sok-sok éve végzett diák, és visszatértek egykori általános iskolájuk kórusába a most középiskolás fiatalok. Nosztalgia volt és öröméneklés - és öröm volt hallgatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!