Hírek

2017.05.09. 15:20

A világ legjobb órarendjét készítették el a rumi diákok

Rum - Rendhagyó környezetvédelmi órát tartott a Rum-Kastély EGYMI diákjainak Novák Péter zenész, természetvédelmi aktivista.

Bakos Ágnes

Tíz fényképes órarendet készítettek a Rum-Kastély EGYMI diákjai. Az első képen a kulacsok azt mutatják, hogy nem használnak és dobnak el PET-palackot a gyerekek. Van kép arról is, ahogy lekapcsolják a lámpákat, feleslegesen ne világítsanak. Arról is, ahogy egészségesen táplálkoznak, szelektíven gyűjtik a szemetet, és arról is, amikor divatnapot tartanak. Ez utóbbinak az a lényege, hogy a megunt ruhákat nem eldobják, hanem elajándékozzák - ez a program tetszett a legjobban Novák Péternek.

A zenész-környezetvédelmi aktivista szerint a világ legjobb órarendjét készítették el a rumi gyerekek, mindenkinek aszerint kellene élnie. Péter bácsi egy rendhagyó tanórára érkezett a rumi diákokhoz: gyakorlatilag megnyerték. A Nem Nehéz elnevezésű, iskoláknak kiírt versenyen vettek részt még tavaly novemberben.

Az ötödikesek és a hetedik-nyolcadikosok csoportja készítette a naptárat, amit feltöltöttek a verseny Facebook-oldalára. Utána kezdődött a "lájkvadászat", ott a második helyen végeztek a rumiak, ezért jött rendhagyó környezetvédelmi órára a kezdeményezés egyik aktivistája, Novák Péter. - Ahhoz, hogy a Föld nevű bolygón tudjunk élni, muszáj vigyáznunk rá - foglalta össze Novák Péter. Meglepő adatokat sorolt a diákságnak: például, hogy egy ember egy nap alatt egy kilogramm szemetet termel. Vagy azt, hogy egy kólás doboz 10 ezer év alatt bomlik el.

Akiknek fontos a környezetvédelem: Novák Péter és a rumi osztályok Fotó: Domjánné Éder Marietta

Ezek miatt is fontos szelektíven gyűjteni a hulladékot - és lehetőleg minél kevesebb szemetet "gyártani". A gyerekek naptárából kiemelte még a bevásárlólista készítését Novák Péter, sőt, ilyen témájú kisfilmet is hozott az órára. Arról szólt, hogy ne vegyünk meg semmi olyat, amire ténylegesen nincs szükségünk. És lehetőség szerint figyeljünk arra, hogy a megvásárolt termékek ne több ezer kilométer távolságból jussanak el hozzánk.

A sokszínű, tanulságos és vidám óra végén rengeteg ajándékkal halmozták el Novák Pétert a gyerekek: csodás rajzokat adtak neki és egy díszpárnát is hazavihetett, amire ráhímezték a rumi kastélyt. Az ajándékbontásnál felmerült a kérdés: mi lesz a csomagolópapírral? A diákok tudták, hogy az is újrahasznosításra vár, nem szabad csak úgy a szemetesbe dobni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!