Hírek

2017.05.02. 19:25

SZJA: Május 22 a határidő - Dömpingre készül a NAV

Május 22-e a személyijövedelemadó-bevallások leadásának határideje. Sokan a következő napokban, hetekben gondoskodnak erről, kérdéseikkel is most fordulnak az adóhivatalhoz. A NAV munkatársai felkészültek: hétvégén is rendelkezésre állnak.

Vadas Krisztina

Keddtől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) központi ügyfélszolgálatai rendkívüli, hosszabbított nyitvatartással várják ügyfeleiket. A személyi jövedelemadó (szja) bevallásának közelgő határideje miatt a személyes ügyintézés mellett az adóhivatal még hétvégén is telefonos segítséget nyújt - tájékoztatott Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára. Ehhez igazodva a NAV Vas Megyei Adó- és Vám-igazgatóságának központi, szombathelyi ügyfélszolgálata is rendkívüli nyitvatartással áll az adózok rendelkezésére a május 2-22. közötti időszakban - tudtuk meg Petkovits Anikó sajtóreferenstől.

A hosszított nyitvatartás a bevallással kapcsolatos ügyek intézésére vonatkozik (bevallásleadás, -javítás, bevallástervezet-módosítás, -kikérés, csekkigénylés, bankkártyás befizetés, ügyfélkapunyitás).

Keddtől tehát a NAV központi ügyfélszolgálatai hétköznaponként reggel fél kilenctől este hatig tartanak nyitva - a következő két péntek kivételével, amikor 11:30-ig várják az ügyfeleket. Tekintettel arra, hogy a telefonos tájékoztatás biztosítja a legkényelmesebb és leggyorsabb segítséget a bevallási tervezet átnézésekor és esetleges kiegészítésekor, Tállai András arra kérte a NAV munkatársait, hogy hétvégén is álljanak rendelkezésre, segítsenek, és válaszoljanak a telefonon beérkező kérdésekre - tudatták.

Az úgynevezett Általános Tájékoztató Rendszer - amely a 06-40/42-42-42-es telefonszámon érhető el - munkatársai május 2-től május 22-ig munkanapokon 8:30-tól 18:00 óráig, hétvégenként 8:30-tól 13:30-ig fogadják a személyi jövedelemadózással kapcsolatos kérdéseket.

Az adóhivatal Vas megyében több mint 118 ezer embernek készítette el a tervezetet Fotó: VN-archívum

A NAV vezetőjének tájékoztatása szerint az év első három hónapjában mintegy 270 ezer hívás érkezett. Márciusban az előző év azonos időszakához képest 40 százalékkal nőtt a telefonon segítséget kérők száma.

Országosan 3,8 millió, Vas megyében több mint 118 ezer magánszemélynek készítette el a bevallási tervezetét az adóhivatal - tudtuk meg. A tervezet a legegyszerűbben ügyfélkapun keresztül érhető el. Az ügyfélszolgálatra betérőknek ezért érdemes megfontolniuk az ügyfélkapunyitást, mivel a regisztráció mindössze néhány percig tart - javasolta Tállai András.

- Akinek a tervezetében szereplő adatok helyesek, és bevallása nem szorul kiegészítésre, módosításra (nincsenek olyan jövedelmek, illetve olyan kedvezmények, amelyeket fel kellene tüntetni), annak nincs semmi teendője - hívta fel a figyelmet Petkovits Anikó. Hozzátette: azért is érdemes ügyfélkaput nyitni, mert szükség esetén itt egyszerűen módosítható, kiegészíthető a NAV által készített személyijövedelmadó-bevallási tervezet, illetve az 1+1 százalék felajánlásáról is néhány kattintással lehet rendelkezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!