Hírek

2017.05.10. 18:25

A régi villanyvezetékek már nem bírják a terhelést

Szombathely - A több mint négy évtizeddel ezelőtt épült házakban előbb-utóbb gond lesz a villamos vezetékekkel, mivel nem fogják bírni a megnövekedett terhelést. A Bartók Béla körút egyik házában már jelentkezett is ez a probléma.

Budai Dávid

Egy olvasónk azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy Szombathelyen a Bartók Béla körút 38/D-ben már jó ideje villognak a lépcsőházban a lámpák, ráadásul Ebergényi Lászlóné korábban az áramszolgáltató szakemberétől azt hallotta, hogy a vezetékeket ki kell cserélni. Olvasónk azonnal szólt is a közös képviselőnek, hogy tegyen valamit, mivel ő a hibás vezetékek miatt már aludni sem mer, attól fél, hogy előbb-utóbb baj lesz. Utánajártunk, mi történt.

Ebergényi Lászlóné bízik benne, hogy hamar kicserélik az elöregedett vezetékeket Fotó: Szendi Péter

A legfontosabb kérdés természetesen az volt, hogy valóban veszélyben vannak-e a lakók a vezeték miatt. Egyházi Nikoletta, az E.ON szóvivője elmondta: a kérdéses lakóházban nincs az áramszolgáltatói hálózathoz kapcsolódó probléma, sőt a szakemberek - megkeresésünk nyomán - a mérőket is átnézték, de ott sem találtak semmi rendelleneset.

A lépcsőház vezetékének cseréje ettől függetlenül persze esedékes lehet, ám mint megtudtuk, a tűzvédelmi főkapcsoló utáni hálózat vizsgálata már nem az áramszolgáltató feladata, ugyanis a lépcsőházban és a lakásokban futó vezetékek karbantartása a ház kezelőjének, illetve a lakás tulajdonosának a hatáskörébe tartozik. A vezetékek időnkénti felülvizsgálatát egyébként a törvény is előírja.

Lakásépítések Szombathelyen

Szandi Péterné, a társasház közös képviselője megerősítette: valóban van probléma a vezetékekkel a 38/D-ben. Ennek oka, hogy a több mint négy évtizeddel ezelőtt épült ház elektromos vezetékét nem a mostani fogyasztásra méretezték. Megváltoztak a felhasználói szokások, ami szemmel láthatóan túlterheli a rendszert. Gondoljunk csak a rengeteg elektromos berendezésre, mint amilyen a mikrohullámú sütő, a televízió, rádió, villanytűzhely, mosó- és mosogatógép vagy a számítógép, hogy csak a leggyakoribbakat említsük.

Veszélyről azonban nem beszélhetünk, hiszen ha így volna, az áramszolgáltató lekapcsolná a házat a hálózatról - nyugtatta meg a lakókat a közös képviselő. A vezetéket ettől függetlenül kicserélik, ráadásul nemcsak az érintett lépcsőházban, hanem mind a négyben, amely a házhoz tartozik. A vezetékcsere azonban nem megy olyan gyorsan, azt ugyanis először engedélyeztetni kell, meg kell terveztetni, és a forrásokat is elő kell teremteni rá. Mint kiderült, a tervek elkészültek, az engedélyt az áramszolgáltató megadta, és a pénz is rendelkezésre áll, így az ígéret szerint júniusra kicserélik mind a négy lépcsőházban a vezetékeket.

Csóka János, a társasház elnöke elmondta: a beruházás mindenestül csaknem 6,3 millió forintba kerül majd a lakóknak, amihez hitelt is vettek fel, ám ez számukra pluszterhet nem jelent, mivel a felújítási alapból bőven fedezni tudják a költségeket. Az elnök hangsúlyozta: korábban a ház szigetelését, illetve a lépcsőházak nyílászáróinak cseréjét is úgy oldották meg, hogy az a lakóknak nem járt extra költséggel.

Fotó: Szendi Péter

Megtudtuk: korábban a ház villamosvezetékeivel soha nem volt probléma, de azt tudomásul kell venni, hogy egy 1971-ben épült házban előbb-utóbb mindent cserélni kell, úgy látszik, most a lépcsőház vezetékein van a sor. Minden bizonnyal - ha eddig ugyan meg nem történt - ugyanez vár az összes olyan házra, amely ebben az időszakban vagy esetleg még korábban épült, márpedig a megyeszékhelyen található ingatlanok csaknem harminc százalékát 1971 és 1980 között húzták fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!