Hírek

2017.05.14. 19:45

Az ezerarcú Szudán kincseiből nyílt tárlat Körmenden

A mai Szudán területén fekvő Napata völgyet, az egykori núbiai birodalom központját 2003-ban nyilvánította az UNESCO a világörökség részévé.

Markó Petra

Az ezt bemutató afrikai kincsekből, öltözékekből, hagyományokból szombaton a Sala Terrena Galériában nyílt tárlat, amely július 2-áig várja a látogatókat. A Szudáni Napoknak 16 éves hagyománya van Körmenden. 2001-ben tartották meg először, azóta kétévente megszervezik. Az idei a sorban a kilencedik. A kulturális hidat hazánk és Szudán között az afrikai származású dr. Abdel Hameed kezdte építeni. A körmendi gyermekorvos itt alapított családot. A köztiszteletben álló orvos hazáját szerette volna bemutatni új lakóhelyén. Később a rendezvény találkozási helyszíne lett az Európában élő szudáni közösségnek.

A szudáni Nile Group együttes koncertezett a színházteremben szombaton délután
Fotó: Szendi Péter

- A gyökerek fontosak, legtöbbször akkor érezzük azok hiányát, amikor távol kerülünk hazánktól - húzta alá megnyitóbeszédében Bebes István, Körmend polgármestere. Hozzátette: napjainkban sokféleképpen lehet tartani a kapcsolatot a világban élő honfitársainkkal, azonban az igazi kapcsolat mégiscsak a személyes találkozás. Örömmel tölti el, hogy a Rába-parti város egy ilyen találkozási ponttá válhatott a szudániak körében az évtizedek során.

Abdil Bashir Hassan Bashir, Szudán magyarországi nagykövete meghatottságát fejezte ki: jó érzéssel töltötte el, hogy Körmend központjában a szudáni és a magyar zászló egymás mellett lobogott. Köszöntőjében felelevenítette a két ország közötti kapcsolatot a kezdetektől napjainkig. Hangsúlyozta: dicsőség volt, hogy tanulmányi ösztöndíjat kaptak szudáni diákok és Magyarországon diplomázhattak. Hozzátette: 2015 szeptemberében, hosszú idő után a két állam közötti egyezményeknek köszönhetően megnyílt a szudáni nagykövetség Budapesten. Ígéretet tett arra, hogy a jelenleg Magyarországon tartózkodó szudániaknak minden segítséget megad, ha haza szeretnének utazni, illetve azokat a magyarokat is támogatja, akik Szudánba szeretnének látogatni.

A megnyitót követően a szudáni Nile Group együttes koncertezett a színházteremben. Zenéikkel próbálták még közelebb hozni hazánkhoz az afrikai országot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!