Hírek

2017.06.13. 16:45

Dolgos hétköznapok a vakáció alatt - Mire figyeljünk, ha diákmunkát vállalunk?

Fontos a munkaszerződés, a bejelentés a NAV felé – legális pénzkeresésre biztatja a nyári munkát vállaló diákokat a minisztérium. Diákmunkabörzén kérdezhettek az aktuális lehetőségekről a fiatalok.

Tóth Kata

Nyaralásra, fesztiválokra, következő féléves tandíjra, lakhatásra gyűjtenek, gyakorlatot akarnak szerezni, belekóstolni a munka világába, vagy egyszerűen csak kiegészíteni a zsebpénzüket: ki-ki a családi háttere, motivációja szerint kutatja az anyagi boldogulás lehetőségeit a nyári vakáció ideje alatt (is). Diákok ezrei keresnek megyeszerte nyári munkát a napokban – állásbörzét szervezett nekik az Új Nemzedék Közösségi Tér. Iskolaszövetkezetek, cégek, ahol a nyári szabadságolások miatt kevesebb a hadra fogható munkaerő, gyorséttermek, vendéglátóegységek is hirdetnek lehetőségeket. Szülői engedéllyel 16 éves kortól létesíthetnek munkaviszonyt a diákok. Szünidőben megengedőbb a szabályozás: 15 évesen is vállalhat munkát az, aki általános, szak- vagy középiskolába jár. A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatót adott ki a nyári diákmunka vállalásával kapcsolatban.

Polgár Gábor, az Új Nemzedék Szombathelyi Közösségi Tér vezetője diákmunkát hirdető szórólapokkal a kezében
Fotó: Unger Tamás

Nappali, aktív vagy passzív tagozatos diákok jelentkezését is várják az iskolaszövetkezetek, amelyek az Új Nemzedék Szombathelyi Közösségi Térben diákmunkabörzén kínálhatták lehetőségeiket múlt pénteken az érdeklődőknek.

Könnyű fizikai munka

Pénztári munka a megyeszékhelyen, árufeltöltés Vasváron, Kőszegen, Körmenden; bébitermék-összeszerelés, gépkiszolgálás, kábelgyártás, gyorséttermi, irodai munka és csomagolás, jellemzően 700 és 1000 forint közötti órabérért - mindezek fellelhetők a vasi kínálatban.

Idén először szerveztek diákmunkabörzét a megyeszékhelyen - múlt pénteken élénk érdeklődés kísérte az iskolaszövetkezetek bemutatkozását, tudtuk meg Polgár Gábortól, a közösségi tér vezetőjétől. Egyéni konzultációkra volt lehetőség az egyes standoknál, sokan regisztráltak. Körültekintőnek kell lenni a nyári diákmunka vállalásánál - ezt vallja a vezető, és erre hívja fel a figyelmet az NGM és a NAV is.

Szerződés

Csak a törvényes képviselő hozzájárulásával érvényes a megkötött munkaszerződés, amelynek tartalmaznia kell a munkavállaló alapbérét, munkakörét, a munkaviszony időtartamát - határozott vagy határozatlan -, valamint jellegét, hogy teljes munkaidős vagy részmunkaidős a foglalkoztatás, illetve a munkavégzés helyét. A felek megállapodhatnak havi, heti, napi vagy órabérben, vagy akár teljesítménybérben is. Lényeges: a munkavállalónak mindenképpen meg kell kapnia a minimálbért, ami 8 órás foglalkoztatásnál bruttó 127 500 forint. Az egyenlő bánásmódnak - az egyenlő munkáért egyenlő bér - elvének pedig a diákoknál is érvényesülnie kell.

NAV-bejelentés

Ha munkaviszony jött létre, azt a munkáltatónak be kell jelentenie a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV). A nyári munkát vállaló diákok a foglalkoztatás és a közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak. Bejelentésükre, adózásukra - a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével - ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalók esetében. A munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség, amit a NAV-nál kell igényelni a 17T34-es nyomtatványon. Javasolják: a megállapodás előtt ellenőrizzük a leendő munkáltatót a NAV honlapján (az adatbázisok rovatban). A felfüggesztett, vagy be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató cégeknél kockázatos munkába állni.

Adóköteles jövedelem

A diákmunkával szerzett jövedelem is adóköteles, az szja mértéke 15 százalék, amelyet a munkaadó adóelőlegként von le a diák bruttó béréből. Ha munkaviszonyban vagy biztosítást eredményező megbízási jogviszonyban dolgozik a tanuló, akkor egyéni járulékot is kell fizetnie. A foglalkoztatónak a jövedelemről és a levont közterhekről igazolást kell kiállítania, amelyre a diáknak jövőre szüksége lesz a NAV által készített szja-bevallási tervezet ellenőrzéséhez.

Iskolaszövetkezet

Talán a legelterjedtebb formája a pénzkeresetnek az iskolaszövetkezetben végzett munka. A feleknek személyes közreműködésről szóló megállapodást kell kötniük, amelyekben egyebek mellett rögzítik a diák által vállalt feladatokat és az azokhoz kapcsolódó díj legkisebb összegét. A megállapodásra a polgári törvénykönyv megbízási szerződésekre vonatkozó szabályait kell alkalmazni. Egy diák több szövetkezetnek is tagja lehet.

Polgár Gábor tájékoztató előadást tart az érdeklődőknek a diákmunkabörzén
Fotó: Borsos László

Egyszerűsített foglalkoztatás

Mezőgazdasági és turisztikai idénymunkánál ugyanazzal a munkáltatóval évente legfeljebb 120 munkanapra, alkalmi munkánál legfeljebb öt egymást követő napra, egy hónapon belül legfeljebb 15 napra, évente legfeljebb 90 napra terjedhet ki a munkaviszony. A diákok egyszerűsített foglalkoztatásban is dolgozhatnak, ebben az esetben nem kötelező az írásba foglalt szerződés.

Korlátok, szabadság

A fiatalkorúak nem végezhetnek éjszakai munkát, nem rendelhető el számukra rendkívüli munkaidő, napi munkaidejük nem haladhatja meg a 8 órát. A diák munkavállalóknak is jár az éves rendes szabadság, a naptári évnél rövidebb foglalkoztatásnál ennek időarányos részét vehetik igénybe: ha a diák egy hónapig dolgozik, részére a 20+5 nap szabadság 1/12-ed része, 2 nap szabadság jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!