Hírek

2017.06.06. 17:40

Eljárás indul a Szuhai-ügyben

SZOMBATHELY - Éveken keresztül hiányosan adta le vagyonnyilatkozatát Szuhai Viktor, a Demokratikus Koalíció szombathelyi elnöke. Az önkormányzati képviselőként is tevékenykedő Szuhai nem tüntette fel Szlovákiában bejegyzett cégét, ezért most vagyonnyilatkozati eljárás indul ellene.

Cseszkó Tamás

Múlt héten a Frisss.hu írta meg először, hogy Szuhai Viktornak van egy Szlovákiában bejegyzett, egyebek között ügynöki tevékenységet végző cége.

- A LaSantee Networköt Komarnoban jegyezték be, Szuhai 2012. december 21-e óta tulajdonosa és ügyvezetője a cégnek, ám a vagyonnyilatkozatában ezen gazdasági tevékenységét nem tünteti fel. Mi több, a nyilatkozat azon részét, ahol a gazdasági társaságban történő érdekeltségről kell számot adni, nemes egyszerűséggel áthúzta.

Az ügy azért vet fel kérdéseket, mivel az önkormányzati képviselők kötelesek számot adni azokról a cégekről, amelyek a tulajdonukban vannak, illetve ahol vezető tisztséget töltenek be. A hír megjelenését követően a Szombathelyi7Nap újságírója hívta fel a képviselőt, feltéve azt a kérdést, hogy van-e a tulajdonában olyan cég, amelyet nem tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában. Szuhai először meglepődött.

- Milyen cég? - kérdezett vissza. Miután a hetilap munkatársa szembesítette azzal, hogy a céget Szlovákiában jegyezték be, és kimondta a társaság nevét is, Szuhai már emlékezett, ugyanakkor azzal érvelt, hogy az egy évek óta nem működő vállalkozás. Mint mondta, volt olyan szándékuk, hogy csinálnak egy nemzetközi kereskedelmi céget internetes vásárlásra, de nem sikerült, és nem is foglalkoztak vele, ezért sem tüntette fel a vagyonnyilatkozatában.

Szuhai Viktor
Fotó: VN-archív

A szombathelyi Fidesz szerint viszont aggályos a történet. Keddi közleményükben azt írták, "újabb csontváz esett ki a Gyurcsány-párt prominenseit rejtegető szekrényből". Szerintük a DK szombathelyi elnöke félrevezette a helyi embereket.

"A Fidesz Szombathelyi Szervezetének határozott álláspontja, hogy Szuhai Viktor súlyos mulasztást követett el akkor, amikor a szombathelyiek előtt eltitkolta a teljes igazságot és a jelek szerint képviselőségének kezdete óta valótlan vagyonnyilatkozatokat adott le. Éppen ezért frakciónk vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez a teljes igazság részleteinek feltárása érdekében" - olvasható a közleményben.

A szombathelyi DK nemrég megválasztott új elnökségéről szintén a Szombathelyi7Nap közölt terjedelmes összeállítást. Mint kiderült, Sárközi Zoltán korábban az LMP színeiben politizált, távozása nem volt viharmentes a zöldpárttól. A most már DK-s férfi ugyanis beperelte korábbi munkaadóját, az ügyvédje pedig dr. Czeglédy Csaba szocialista képviselő volt.

A bíróság másodfokon az LMP-nek adott igazat. Vörösné Budai Mária szintén elnökségi tag, ő egyúttal a Savaria Fórum hirdetési tanácsadója is. A Savaria Fórum többségi tulajdonosa a Nyugat Média Világháló Egyesület, mely egyebek között a nyugat.hu internetes hírportál kiadója.

Az egyesület alapítója szintén dr. Czeglédy Csaba. Ugyancsak az elnökségben kapott helyet Illés Lászlóné és Gál József, utóbbi egyébként lapértesülések szerint Budapesten él. Cége, a Captain-Gall Biztonságmérnöki Iroda Kft. is budapesti székhelyű. Érdekesség, hogy a NAV Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatósága hátralékkezelési osztálya végrehajtást indított az elnökségi tag cége ellen 2016 novemberében.

Előzményünk itt olvasható!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!