Hírek

2017.06.20. 19:15

Felültek a körhintára: félmilliárd forint adót csaltak el

A Szombathelyi Törvényszék öt vádlottat letöltendő, hetet pedig felfüggesztett börtönre ítélt a körhintacsalás ügyében. Félmilliárd forintnyi áfát nem fizettek be.

Bakos Ágnes

Félmilliárd forintot meghaladó vagyoni hátrányt okoztak az úgynevezett körhintacsalással a vádlottak, összesen 12-en – tájékoztatott dr. Simon József főügyész, címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész. A Szombathelyi Törvényszék elsőfokú ítéletében kilenc év fegyházbüntetésre ítélte az első rendű vádlottat, a bűnszervezet vezetőjét. Négy társa öt és hét év közötti fegyházbüntetést kapott, hét vádlott pedig felfüggesztett börtönt, és esetükben nem állapították meg a bűnszervezetben való elkövetést – ezért fellebbez az ügyészség. Dr. Simon József főügyész emlékeztetett: a bűnszervezet 2008 nyarától 2011 novemberéig ténykedett. Színlelt árubeszerzésekkel csökkentették három cég áfáját, „csalárd számlázási láncot hoztak létre”. Gyakorlatilag: csaknem ötszáz alkalommal eladtak a három cégnek transzformátorokat és egyéb árukat. Az eladás után nem fizették meg az általános forgalmi adót – a vásárló cégek viszont a felszámított áfával csökkentették az adófizetési kötelezettségüket. Aztán az árut továbbértékesítették romániai székhelyű vállalkozásoknak. Szlovákiai székhelyű cégeket is bevontak a fiktív értékesítésbe, a láncba – amely aztán azzal zárult, hogy az eredetileg eladó cégekhez kerültek vissza a termékek. A vádlottak ezzel a módszerrel összesen 538,1 millió forint áfát csaltak, ennyivel rövidítették meg az állami költségvetést.

Az ügyész az elsőfokú ítélet után azt szeretné: minden vádlottnál állapítsa meg a bíróság, hogy bűnszervezetben ténykedtek, és az első fokon kiszabott büntetések súlyosításáért fellebbez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!