Hírek

2017.06.08. 16:35

Rekonstruált vizes élőhely az Őrségben - A kis tavat belakták a növények és az állatok, a fákon is látszik a változás

Megvan a fenntarthatóság kulcsa: nem (csak) egyes állatfajokat kell külön-külön védeni a kipusztulástól, hanem élőhelyeket kell megújítani a védelmükben. Ahogy Szattánál is tették közösen az erdészet és a nemzeti park szakemberei.

Bakos Ágnes

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. és az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság közösen létesített három vizes élőhelyet egy európai uniós program részeként. Négy éve kezdődött a munka, azóta belakta, magáévá tette a területet az erdő - ezt mutatták meg Szattánál. Pár méterre van csak az úttól, de már az erdő széléről látszik a tó - legalábbis a hatása. Zöldebb az aljnövényzet, gazdagabban cseperednek a fák: a párás közeg hatása. A békakoncert sem csak az ünnepélyes bejárásnak szólt, mindennapos muzsika.

A csákánydoroszlói Csaba József Általános Iskola nyolcadikosai felfedezhették a kis tó növényekben és állatokban gazdag környékét, például a „koncertező” békák sokaságát

Dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója azt tanácsolta, ha tehetjük, üljünk le egy-két órára a tó mellé és láthatjuk: egy sereg állat jön majd inni a vízhez. (A vadgazdálkodás szempontjából is jól jön a víz.) Nem csak „nagyban" dolgoznak ilyen élőhelyeken az Őrségben - számolt be dr. Markovics Tibor. Elmagyarázta: egy erdei út az ember és járművei számára akkor komfortos, ha nincs ott kátyú. Viszont az egyenetlen utak vízzel telt gödrei például békák otthonai. A megoldás: az embernek kényelmes út mentén kialakított árkok. Ezek egy-két köbméteresek és már több mint száz van belőlük, gyakorlatilag a teljes élővilágot segítik. Ahogy V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezet-ügyért is felelős államtitkára elmondta: régen a természetvédelem a veszélyeztetett fajok védelmét jelentette. Ma is vannak ilyen kezdeményezések, de igazi eredményt élőhely-rekonstrukcióval lehet elérni. Ahogy itt Vas megyében is megvalósították. Szükség van az ilyen kisvízállásokra, hiszen szárad az Őrség (is). Máshogy érkezik a csapadék, mint eddig: lokálisan kap nagy mennyiséget egy-egy terület, de összességében kevesebb az eső. Márpedig a víz maga az élet, és ami él, annak kell a víz - emlékeztetett a bejáráson Varga Péter, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. közjóléti csoportvezetője.

V. Németh Zsolt államtitkár a környezeti tőkéről is beszélt a szattai vizes élőhelynél
Fotó: Szendi Péter

Az egyre gazdagodó, négy éve kialakított vizes élőhelyeket az európai fenntarthatósági hét alkalmából mutatták be az erdészek és az Őrségi Nemzeti Park munkatársai. Két  éve  lett  egész Európára szóló kezdeményezés. Ilyenkor környezet-  és természetvédelmi programokkal igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy ne éljük fel a környezetünket és igyekezzünk fenntartható módon használni azt. Persze nem tudományos szaklapokat kell olvasni ilyenkor, hanem például egy kiránduláson rácsodálkozni az új őrségi vizes élőhelyekre - és természetesen vigyázni rájuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!