Hírek

2017.06.09. 18:25

Megmarad a súlykorlátozás Vépen

VÉP Beszámolókat fogadtak el, lakossági fórumot tartottak a településképi arculati kézikönyvről. Önálló bírósági végrehajtóval tárgyalt a város.

Tóth Kata

Jócskán visszaesett az ismertté vált bűncselekmények száma - összesen 21 történt tavaly, harmadannyi, mint két éve. A közbiztonság jó, a lakosok nem érzik fenyegetve magukat, és a rendőrség jó kapcsolatot tart fenn a lakossággal - Vép és Bozzai közbiztonsági helyzetét ismertette dr. Gulyás Ferenc szombathelyi rendőrkapitány a két település önkormányzatának közös képviselő-testületi ülésén. A maratoni hosszúságú találkozón több mint negyven napirendi pontot tárgyaltak. A közrenddel kapcsolatos beszámolón kívül a háziorvosi, a gyermekorvosi és a fogorvosi tevékenységről szólót is elfogadták a két település képviselői.

Az önkéntes tűzoltók és a polgárőrök is tájékoztattak munkájukról - nem hallgatták el gondjaikat: a tűzoltók például a 35 éves gépjármű helyett fiatalabbat, az új autóhoz pedig nagyobb szertárt szeretnének.

Nem indul új csoport szeptembertől a meglévő négy mellett a Vadvirág óvodában - így döntöttek a képviselők. Bár szaporodott az ovisok száma - 16-an mennek iskolába, 32-en iratkoztak be - a születésszámot alapul véve jövőre már nem lesznek ilyen sokan a gyerekek. Ráadásul 2018 végéig bölcsőde kezd működni Vépen, amely tudja fogadni a két és fél éves gyerekeket.

Átfogó értékelés készült a gyermekvédelmi és gyermekjóléti feladatok ellátásáról, a gondozási központ, illetve a család- és gyermekjóléti szolgálat működéséről. Ezeket is egyhangúlag elfogadták a képviselők, ahogy a települési értéktárbizottságét és a közétkeztetésről szólót is. A tavalyi évi költségvetésről szóló önkormányzati rendelet módosításáról is határoztak: az eredeti irányzatokat a kiadásokhoz és a bevételekhez kellett igazítani. A tavalyi évi zárszámadás pozitív.

Dr. Bodó Szabolcs önálló bírósági végrehajtóval tárgyalt az önkormányzat az adók és adók módjára behajtandó köztartozások végrehajtásáról - tájékoztatott dr. Hoós Anna Katalin jegyző. Bíznak benne, hogy az önkormányzat 40 millió forintos kintlévősége csökken majd, ha együttműködési megállapodást kötnek vele. Döntés született a település területén 11 utca, illetve összekötő út, valamint négy járdaszakasz aszfaltozására, továbbá egy járdaszakasz térkövezésére, a vépi temetőben urnafal építésére és kerítés felújítására közbeszerzési eljárásban érkezett ajánlatokról.

Kovács Péter polgármester mutatja az Alkotmány utca elején a táblát, amely tiltja a 12 tonnánál nagyobb össztömegű járművek behajtását - kivéve engedéllyel Fotó: Unger Tamás

Három táplánszentkereszti cég ügyvezetője, Perl János fordult kérelemmel a polgármesterhez, miután súlykorlátozó tábla került az Alkotmány utca elejére, megtiltva ezzel az áthaladást a cégek mezőgazdasági munkagépeinek. A vállalkozások Táplánszentkereszt, Tanakajd, Vasszécseny külterületein művelnek földeket, amelyek az Alkotmány utca folytatásában lévő mezei úton könnyen megközelíthetők voltak. A korábbi testületi ülésen a képviselők határoztak a 12 tonnás súlykorlátozásról - az út kímélése és az ott lakók nyugalma miatt.

Perl János szerint hátrányosan érinti mezőgazdasági vállalkozásaikat az intézkedés - arra kérte a testületet, hogy vizsgálják azt felül. Döntés született: a korlátozó táblák maradnak. A polgármester azoknak adhat külön engedélyt, akik az úti céljukat máshonnan nem tudják megközelíteni, vagy akiknek úti célja a Deák, az Alkotmány vagy a Táncsics utcákban van. Földgázszolgáltatásra kapott árajánlatot a város - 15-20 százalékos megtakarítást jelentene az új szerződés, és főként a nagyobb fogyasztókat érintené.

Törvényi rendelkezés alapján településképi arculati kézikönyv, majd településképi rendelet készül a városban, amely lehetőséget teremt a jellegzetes települési karakterjegyek meghatározására. Nem kizárólag szakembereknek készül, hanem a lakosság tájékoztatását segítő, szemléletformáló kiadvány lesz. A főépítészi feladatok ellátásával Rápli Pált bízták meg Vépen, aki lakossági fórumon beszélt a készülő kiadványról, amelynek október 1-jéig kell elkészülnie, a kormányrendelet ütemterve szerint. Rápli Pál egy képsort vetített le, és úgy fogalmazott, provokálni akarja a lakosságot, miként nézzen rá a városra az elkövetkező hetekben. Cél az egységesítés, hisz az építészeti környezet a harmóniáról szól, valamint az, hogy Vép építészeti értékeit bemutató, azok megőrzését elősegítő, a jövőbeli fejlődési irányokat a helyi elképzelésekkel összhangban kijelölő dokumentum szülessen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!