Hírek

2017.07.27. 16:45

Harc a nyugdíjasvoksokért

Tejjel-mézzel folyó Kánaánt ígérnek a nyugdíjasoknak a Jobbik és az MSZP politikusai arra az esetre, ha rájuk szavaznak a következő választásokon.

Mediaworks-összeállítás

Új nyugdíjrendszer, korkedvezményes nyugdíj, még több pénz a nyugdíjasoknak, még nagyobb emelés a kisnyugdíjasoknak - ezekkel a szlogenekkel árasztották el a különböző médiafelületeket az ellenzéki pártok, akik a legnagyobb társadalmi csoport szavazatait szeretnék megszerezni a 2018-as választásokon.

Nyugdíjügyben az a Sneider Tamás ismerteti a Jobbik álláspontját, aki korábban azzal vált hírhedtté, hogy kommunikációs szempontból a nyugdíjasok megtévesztését tartotta célravezetőnek a választások megnyerése érdekében. Egy kiszivárgott felvételen a Heves megyei politikus azt mondta: "Amikor arról beszélek, hogy hogyan kell kommunikálnunk, például megint itt vannak az idősek. Nélkülük szavazást nyerni lassan már nem is lehet, mert már olyan kevés a középkorosztályú meg a fiatal (...), hogy a nyugdíjas korosztály önmagában tudna kormányt alakítani. Ahhoz, hogy őket megszólítsd, ahhoz meg egy kedves, aranyos gyereknek kell lenni. Kelet-Magyarországon azért vagyunk annyira erősek, meg azért itt a Dunántúlon is sok helyen, a cigány bűnözők aztán gyilkolják az idős embereket, és ezt nagyon jól el tudjuk mostanában mondani. És nagyon sok idős ember azért szavaz ránk, hogy megvédjük őket. Mert mit akar egy idős ember? Békét, nyugalmat. Ezt kell nekünk sugallni."

Sneider Tamás most azzal állt elő, hogy a párt teljesen új nyugdíjrendszer bevezetését tartja szükségesnek, amelynek része a differenciált emelés és a nyugdíjplafon. Szerinte az elmúlt két évben összességében romlott a nyugdíjasok helyzete, az elmúlt 27 év gazdaságpolitikája pedig csődöt mondott. A politikus merevnek tartja a jelenlegi nyugdíjrendszert. Ehelyett azt javasolja, hogy mindenki a számára megfelelő időpontban mehessen nyugdíjba. Nagyobb arányban emelnék az alacsony nyugdíjakat és azt szeretnék, hogy a hölgyek mellett a férfiak is nyugdíjba vonulhassanak 40 év ledolgozott idő után.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke a párt orosházi szervezetének ruhaosztó jótékonysági akcióján  2016 novemberében Fotó: MTI / Rosta Tibor

Az MSZP vállalja, hogy kormányra kerülve a korhatár alatti nyugdíjak rendszerét kidolgozza - közölte az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke. Korózs Lajos szerint az MSZP kormányon kidolgozza az előrehozott öregségi nyugdíj, a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj, a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíj szabályait - tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy a kormány 2012-ben át-alakította a nyugdíjrendszert, megszüntette a korhatár alatti nyugdíjakat. Az ellenzéki politikus szerint ismét kell ez a lehetőség, de nem úgy, hogy csak egy szakmában lehet azt igénybe venni.

A Fidesz közleménye szerint az MSZP megint "fűt-fát" ígérget a nyugdíjasoknak, hogy aztán becsapja őket. Elvettek tőlük egyhavi nyugdíjat és hagyták elértéktelenedni nyugdíjaikat. Azt ígérték, hogy nem lesz gázáremelés, aztán háromszorosára emelték a gáz árát, duplájára emelték az élelmiszerek áfáját és be akarták vezetni a vizitdíjat és a kórházi napidíjat is. A kormány viszont 2010 óta megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét, rezsicsökkentést hajtott végre és csökkenti a legfontosabb élelmiszerek áfáját, amellyel további tízezreket spórolhatnak meg a nyugdíjasok - olvasható a közleményben.

 

A Fidesz arra szólította fel Vona Gábort, a Jobbik elnökét, hogy kérjen bocsánatot a nyugdíjasoktól, a kormánypárt szerint ugyanis a politikus egy Facebook-bejegyzésével 3 millió időskorút sértett meg. A mai nyugdíjasok szemében gyűlölet lobog, a szájukból pedig szennyvíz folyik - állította Vona Gábor a miniszterelnök tusványosi beszédét hallgató idős korosztályról. Halász János tűrhetetlennek és elfogadhatatlannak nevezte, ahogy Vona Gábor [...] a nyugdíjasokon gúnyolódik, és "tűrhetetlen stílusban minősítgeti őket".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!