Hírek

2017.07.17. 17:40

Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem - Az építészet aktualitásai lesznek terítéken

SZOMBATHELY Hétfő délelőtt elkezdődött a megyeházán az ötvenedik Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem. Öt napon át az építészet aktualitásai lesznek terítéken.

Vadas Krisztina

- A hatvanas évek közepén fogalmazódott meg a Vasi Tudományos Ismeretterjesztő Egyesületnél a gondolat, hogy indítani kellene egy nyári egyetemi kurzust - emlékeztetett a jubileumi alkalmon Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke.

- Akkor még senki sem sejtette, hogy egy olyan, évtizedeken át kitartó kezdeményezés indul el, amely az építészek és a várostervezők fontos találkozóhelye lesz évről évre. Lényeges, hogy az építészek, a mérnökök, a tervezők és a társszakmák képviselői lehetőséget kapjanak, hogy ne csak az újdonságokról értesüljenek, hanem tematikusan a szakma kihívásait is górcső alá vehessék - emelte ki Majthényi László.

Heckenast János építész kitüntetést vett át Majthényi Lászlótól Fotó: Nagy Jácint

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere hozzátette: a nyári egyetemen az a legjobb, hogy az érdekes előadások mellett a hallgatók megbeszélhetik egymással problémáikat és közösen próbálnak meg megoldásokat találni. Csermelyi Andrea, a Vas Megyei Kormányhivatal főépítésze köszöntőjében kifejtette: az egyetemnek rendszeresen visszatérő témája volt a településfejlesztés problémája, amelyet a résztvevők az évek során különböző szemszögekből vizsgáltak meg. Hozzátette: a nyári egyetem időszerű témaválasztásaival mindig megoldásokat keresett az aktuális kérdésekre. Idén ezért is szerepel a programban a településképi törvény és az Európa Kulturális Fővárosa pályázat is.

A jubileumi rendezvényen a nyári egyetem egyik alapítója, ötven év emlékeinek és értékeinek őrzője, valamint a rendezvény mozgatórugója, Heckenast János a Vas Megyei Közgyűlés elnökének kitüntetését vehette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!