Hírek

2017.07.19. 17:10

Papíron Hajós - Margit néni megmutatta 1896-ban gyártott szalvétáját

KEMENESMAGASI - Ötvenöt év - Nagy Józsefné ennyi ideje őrzi nagy becsben a gyermekkora óta felhalmozott szalvétákat. A vizes világbajnokság kapcsán megmutatta nekünk az 1896-ban gyártott szalvétáját, amely Hajós Alfrédot, a magyar úszósport egyik legkiemelkedőbb alakját ábrázolja.

Horváth Flóra

- Tizenkét éves korom óta hobbim a szalvétagyűjtés. Ezalatt az idő alatt rengeteg összegyűlt, egy külön épületben tárolom őket, csak a legértékesebbek kerültek át egy dobozba, hogy ne egyék meg a molyok. - mondta Margit néni. Sajnos, ezt az évek során nem tudta elkerülni, de csak pár szalvétája veszett oda.

Margit néni megmutatta kedvenc szalvétáját  Fotó: Horváth Flóra

A néni csillogó szemmel beszélt büszkeségeiről, az eltelt jó pár évtized "terméséről". Egy tucat szalvétát sorakoztatott fel az étkezőasztalára, amelyen valaha volt olimpiai bajnokaink szerepeltek. Ott volt köztük Halasy Gyula, olimpiai bajnok sportlövő, Kocsis Antal, aki ökölvívásban szerzett aranyérmet az 1928-as amsterdami játékon. Ezen kívül a ma is élő Keleti Ágnes alakja is fellelhető egy-egy értékesebb szalvétán. Mégis Hajós Alfréd a kedvence mind közül. Egy ismerősétől kapta még fiatalasszonyként, nagyon örült neki. Egy valaki azonban a mai napig hiányzik: Papp Lászlót ábrázolót nem sikerült megszereznie még, de nem adja fel.

A szalvétákból kiállítás nyílik a kemenesmagasi falunapon, de már Celldömölkön is megtekinthették az érdeklődők tavaly. Szinte minden évben felkérik, mutassa meg, mivel ilyet nem mindennap láthat az ember. A készletet unokája, Nagy Dorina Eszter örökli majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!