Hírek

2017.07.20. 15:05

Újraálmodják a szentgotthárdi kaszagyárat

SZENTGOTTHÁRD - Három napra Szentgotthárdra "költözött" a nyári egyetem néhány hallgatója. Minden évben más városban készítenek terveket, idén a kaszagyár rehabilitációjáról gondolkodnak együtt.

Vadas Krisztina

Idén már hetedszer rendezték meg a Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem tervezőtáborát - most Szentgotthárd adott ennek otthont.

- Három témát neveztünk meg, amelyek közül végül egyet dolgoznak ki a hallgatók. Ezek közt szerepelt az Alpokalja motel és környékének megújítása, a Várkert rehabilitációja és a kaszagyár újrahasznosítása. Utóbbira kapunk majd megoldási javaslatokat a hallgatóktól - mondta el Huszár Gábor polgármester. Régi terve már a városvezetésnek, hogy a jelenleg még - már 16 éve - felszámolás alatt álló, egykori kaszagyári terület körüli összefüggő tömbből egy két folyó által körülhatárolt, rendezett városi alközpont létesüljön. - Korábban már készültek tervek a kaszagyár rehabilitációjára, ám azok több mint tízévesek és nem a város rendelte meg ezeket. Új polgármesteri hivatal, városközpont és iskola is szerepelt az ötletek között, ám ezek mára idejétmúltak - fogalmazott a polgármester.

Huszár Gábor polgármester megmutatta az eléggé leromlott állapotú kaszagyárat. Szeretnék megmenteni Fotó: Szendi Péter

Azért is örültek a tervezőtábornak, mert a fiatal szakemberek kreatívan, innovatív megoldásokkal rukkolhatnak elő. - Kíváncsiak vagyunk, hogy a fiatalok hogyan látják a területet, milyen terveket képzelnek el. Reméljük, hogy olyan megoldásokat kínálnak majd, amelyeket be tudunk építeni a saját tervezési rendszerünkbe. Semmi sem kötelez minket arra, hogy ezeket a terveket elfogadjuk, így ha nem tetszenek majd, akkor sincs semmi. De látva, hogy a korábbi táborok helyszínein - Sárvár, Vasvár, Őriszentpéter - milyen jó dolgok történtek, úgy gondolom, hogy mi is tudjuk majd hasznosítani a terveket - tudtuk meg Huszár Gábortól.

Az elkészült anyagot októberig kell leadniuk a nyári egyetem hallgatóinak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!