Hírek

2017.08.03. 17:45

A roma holokausztra emlékeztek Szombathelyen és Bükön

MEGYEI KÖRKÉP - Megemlékeztek az elhurcolt romákról. Szinte mindegyik felszólaló kiemelte, emlékezni kell, hogy többé ne ismétlődhessen meg ez a szörnyűség.

Budai Dávid

Szombathelyen és Bükön is megemlékeztek csütörtökön a roma holokauszt magyarországi áldozatairól. A Vasi megyeszékhelyen 10 órakor, mintegy kéttucat emlékező gyűlt össze a roma holokauszt áldozatainak Jászai Mari utcai emlékművénél. A Szombathely Megyei Jogú Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata és a Vas Megyei Roma Területi Nemzetiségi Önkormányzat közös megemlékezésén felszólalt dr. Puskás Tivadar polgármester, aki emlékeztetett, hogy augusztus 2-a a Cigány Világszövetség 1972-es párizsi kongresszusának határozata alapján lett a cigány holokauszt nemzetközi emléknapja, mivel 1944-ben, ennek a napnak az éjjelén számolták számolták fel az auschwitz-birkenaui cigánytábort, több ezer embert meggyilkolva. A szombathelyi Roma holokauszt áldozatainak emlékművét a deportálás ötvenedik évfordulóján emelték 1994-ben, azon a helyen ahol a szombathelyi romákat összegyűjtötték.

Dr. Puskás Tivadar polgármester beszédet mond. A háttérben Forgács Károlyné és Ferkovics József Fotó: Szombathely.hu/Benkő Sándor

A polgármester hangsúlyozta: emlékeznünk kell az elhurcolt és augusztus 3-ára virradóan meggyilkolt cigányokra, hogy a szélsőséges, ordas eszmék soha többé ne uralkodhassanak el.

Vidos László, a Vas Megyei Roma Területi Nemzetiségi Önkormányzat elnöke hangsúlyozta: azok közül, akiket 1944-ben elhurcoltak, csak páran tértek vissza, a többiek szörnyű kínok között pusztultak el. Elhangzott: 73 évvel ezelőtt Szombathelyről körülbelül ezer cigányt deportáltak. - Azt szeretnénk, ha a világon ilyen soha többé nem fordulhatna elő - mondta az elnök.

Gál József, a szombathelyi DK alelnöke felidézte fiatalkori élményét. Mint elmesélte, 18 évesen Lengyelországban látta a majdaneki koncentrációs tábort, és bár előtte is olvasott a deportálásról, ott szembesült először igazán a több tízezer ember meggyilkolásával. - Nem szabad, hogy közénk álljanak ezek az eszmék, függetlenül attól, hogy kinek mi a vallása vagy származása - hangsúlyozta az előtte felszólalókhoz hasonlóan. Majd hozzátette: jelenleg az összefogás és a szolidaritás hiányzik a magyar társadalomból. Felidézte a közelmúltban történt, hat áldozatot követelő romagyilkosságokat is, ahol egy alkalommal a tettesek menekülés közben lőttek hátba egy ötéves cigánygyereket. - Ez a társadalomnak intő jel kell hogy legyen, ezek a gyilkosságok közös szégyene valamennyiünknek. Nem szabad, hogy ilyen cselekmények megismétlődjenek - figyelmeztetett a politikus. A beszédeket követően a jelenlévők elhelyezték az emlékezés koszorúit és mécseseit az emlékműnél.

Bükön a város német nemzetiségi önkormányzata szervezett megemlékezést a tragédia évfordulóján.

Dr. Németh Sándor polgármester és dr. Tóth Ágnes jegyző a büki megemlékezésen Fotó: Nagy Jácint

Elsőként dr. Balázsy Péter megyei jegyző szólt az összegyűltekhez. - Emlékezünk, és nem feledjük azokat, akik a történelem kegyetlenségének estek áldozatul. De azokat sem, akik átestek a szörnyűségeken. Emlékezni és emlékeztetni kell az embereket, hogy ez soha többet ne fordulhasson elő - hangsúlyozta a jegyző.

Majd dr. Németh Sándor polgármester folytatta. Kiemelte: sokkal kevesebb megemlékezése van a cigányoknak, mint a zsidóknak, pedig a két etnikum szenvedése, sorsa hasonló volt. A roma holokausztra való emlékezés sokáig elmaradt, így keveset tudunk róla, a folyamatról, az érintettekről.

Hegedüs Norbert, a Generációk Országos Cigány Érdekvédelmi Szervezetének elnöke, majd Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség vezetője szólt a jelenlévőkhöz. Ám nem szokványos módon - a gyűlöletről szólt. Kiemelte: nem a holokausztról kell beszélni a megemlékezéseken, hanem arról, hogy meg kell szüntetni a gyűlöletet a világban, mert ez egy teljesen felesleges emberi motívum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!