Hírek

2017.08.25. 14:00

A tűzgyújtási tilalom ellenére égettek Szombathelyen, a tűzoltók eloltották a tüzet

A tüzet a szombathelyi hivatásos tűzoltók egy vízsugárral oltották el

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság adott hírt arról, hogy Péntek reggel Szombathelyen, a Bogáti úton egy családi háznál a kertben gazt, növényi hulladékot égetett a tulajdonos a helyi égetési rendelettől eltérően. Személyi sérülés nem történt. A tűzet a szombathelyi hivatásos tűzoltók egy vízsugárral eloltották.

Fotó: Illusztráció

A Vas Megyei katasztrófavédelmi Igazgatóság ezért újra felhívta a figyelmet arra, hogy júniusban a Földművelésügyi Minisztérium az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kezdeményezésére és javaslatára tűzgyújtási tilalmat rendelt el.

Tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Ide értendők a felsorolt területeken található tűzrakó helyek, a vasút és közút menti fásítások, de tilos a parlag- és gazégetés is. A tűzgyújtási tilalom a közzétételtől a visszavonásig él!

Továbbra is felhívjuk a lakosság figyelmét az alábbiak figyelembe vételére:
Belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben szabad égetni. Tűzgyújtási tilalom elrendelése idején a tilalmat be kell tartani.Háztartási hulladékot elégetni tilos!Ha az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék égetésre vonatkozó rendelete, akkor a növényi hulladék égetése tilos!A külterületi tarlóégetést és vágott növények égetését a munkálatok előtt tíz nappal engedélyeztetni kell az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltséggel.A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról.Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani.Ha feltámad a szél, azonnal hagyjuk abba az égetést és oltsuk el a tüzet.A tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, a tűzvédelmi bírságról a 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet határozFelhívjuk a túrázok, kirándulók figyelmét, hogy a tűzrakásra kijelölt helyeken se gyújtsanak tüzet az erdőkben.- írja honlapján a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!