Hírek

2017.08.30. 18:35

Álljon le a Falco, ha nem épül meg a szűrő!

SZOMBATHELY Információink szerint forró ősz várható Falco-ügyben, úgy tűnik, a gyár nem tartja be a korábbi ígéreteit.

Cseszkó Tamás

Múlt héten számoltunk be arról, hogy a Vas Megyei Kormányhivatal illetékes hatósága arra kötelezte a Falco Zrt.-t, kalibrálja újra a mérőberendezését. A hatóság által mért adatok ugyanis jelentős eltérést mutattak a gyár által leadott értékektől. Most újabb hír érkezett a vállalat háza tájáról: úgy tudjuk, hogy nem fog elkészülni határidőre a korábban megígért szűrőberendezés. A gyár egy hete hallgat, újságírói kérdésre sem hajlandóak elárulni, hogy áll a beruházás. Dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője a helyi polgárok nevében sürgősen várja a Falco gyár válaszát.

2016. augusztus 25-én közleményt adott ki a Falco Zrt., amelyben egyebek között azt írták: "Az elmúlt időszak eseményei, mint a dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő által kezdeményezett petíció, melyhez a város közgyűlése is csatlakozott, a Falco Zrt.-nél is egy új gondolkodásmódhoz vezettek."

A gyár képviselői akkor azt ígérték, hogy egy hónapon belül felszerelik a mérőberendezést, és a szükséges engedélyek birtokában 2017. szeptember 30-áig a rég várt szűrőberendezést is üzembe helyezik. Azóta egy év telt el, és egyre inkább úgy tűnik, hogy továbbra sem kerül pont az ügy végére.

A megyei kormányhivatal illetékes hatósága néhány héttel ezelőtt arra kötelezte a gyárat, hogy kalibrálják újra a mérőberendezést, mert az csak a harmadát mutatja a valós kibocsátásnak, azaz eltérő adatokat mutat a hatóság által mértekhez képest. Úgy tűnik tehát, hogy trükközik a vállalat a számokkal.

Nem ez az egyetlen problémás ügy: lapértesülések szerint bár a gyár illetékesei megígérték, hogy idén szeptember végééig üzembe helyezik az új szűrőberendezést, nagy a hallgatás arról, hogy ez tényleg megvalósulhat-e. (Értesüléseink szerint egyébként esélytelen, hogy a korábban megadott határidőig elkészüljön a beruházás.)

A Falco képviselői korábban megígérték, hogy a gyár nem rontja tovább a város levegőjét Fotó: VN-archívum

A gyár nem reagál, a Falco kommunikációs munkatársa egy hete elérhetetlen, és az e-mailre sem válaszolnak. Márpedig ha kiderül, hogy szeptember 30-áig nem épül meg a szűrőberendezés, akkor várhatóan újabb lakossági tiltakozásokra lehet számítani, tekintettel arra, hogy a keleti városrész lakói évek óta küzdenek azért, hogy végre megszűnjön a környezetterhelés.

- A Falco képviselői korábban megígérték, hogy a gyár nem rontja tovább a város levegőjét. Ígéret szép szó, ha megtartják, úgy jó - reagált a hírre dr. Hende Csaba, hozzátéve, hogy a Falco nyugat-európai, sőt a csehországi gyárában, Jihlavában is felszerelte a korszerű szűrőberendezést, melynek köszönhetően Szombathelyen is az ötödére csökkenhetne a jelenlegi szállópor-kibocsátás. A képviselő szerint Szombathelyen is régen meg kellett volna szüntetni a környezetterhelést, ám erre a gyár nem volt hajlandó, ezért petícióval kényszerítették ki a változásokat.

- Míg korábban azt ígérték, hogy 2017. október 1-jétől már nem mérgezik a szombathelyieket, most kiderült, hogy a mérőműszer a harmadát mutatja a valós kibocsátásnak, azt pedig nem árulják el, hogy mikor készül el a szűrőberendezés - foglalta össze a tényeket dr. Hende Csaba, aki egyúttal határozottan arra szólította fel a Falcót, hogy helyezze üzembe a bizonyítottan hatékony szűrőt 2017. szeptember 30-áig, vagy állítsák le a gyárat október 1-jétől, és csak akkor indítsák újra, ha megépült a berendezés. Az országgyűlési képviselő hozzátette: sürgősen várja a vállalat válaszát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!