Hírek

2017.08.15. 18:45

Elhozzák a Szent Korona másolatát

SZAJKI -TAVAK A Vas Megyei Önkormányzat augusztus 20-án, államalapításunk ünnepén Megyenapot rendez a Szajki-tavaknál.

Pintér Viktória

Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, hogy először rendezik meg ilyen formában ezt az eseményt. Eddig mindig valamely más településsel közösen szentelték meg a magyarok kenyerét és együtt ünnepelték az államalapítást. Tavaly nyáron döntöttek úgy, hogy az esemény mellé a megye önállóan szeretne odaállni, és szerveznek egy saját megyenapot. Az ünnepségre a szombathelyi egyházmegyétől erre a délelőttre megkapták a Szent Korona másolatát, amelyet a hosszúperesztegi templomtól visznek ünnepi menet kíséretében a Szajki-tavakhoz. Idén - Farkas Margittal a település polgármester asszonyával egyeztetve - a hagyományos polgármesteri főzőversenyt is összekapcsolják az ünneppel. Több mint harminc csapat nevezett. Ők már kora reggel, 7.30-tól nekiállnak a főzésnek, hogy a szentmise (11 óra) és a kenyérszentelés után a már elkészült ételek ínycsiklandó illata hívja a helyszínre a vendégeket. A kóstolás sem marad a zsűri kiváltsága, a rendezvényre látogatók is meghívást kapnak egy-egy tál ételre. Versenyen kívül részt vesz az Arrabona Lövészdandár Győrből. Vadhúsból főznek, amit a Szombathelyi Erdészeti Zrt. biztosít számukra. A jó ebédhez szól a nóta jegyében a szervezők nem hagynak senkit muzsika nélkül. 13 órától 21 óráig zenélnek a különböző fellépők. Ott lesz a Capito Gitárklub, a MaO JAM zenekar, Gerbert Judit színművész, a Fergeteg Néptáncegyüttes, a Falcon Project zenekar, a Bomba Bulizenekar. Az esemény sztárfellépőit 16 órakor hallhatja a közönség, az egykori Kormorán tagjaiból alakult Örökség folk-rock zenekar játszik majd. Este tűzijátékkal színezik ünnepire az égboltot.

A Megyenapon rendezik meg a polgármesterek főzőversenyét is. Lehet, hogy az olaszfaiak az idén is kifőznek valamit? Fotó: VN-archív/Szendi Péter

A rendezvényt saját erőből szervezi a megyei önkormányzat - társszervező Hosszúpereszteg önkormányzata -, és vasi élelmiszergyártó vállalkozások mellett a Szombathelyi Erdészeti Zrt., a Honvédelmi Minisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vasi szervezete is támogatja azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!