Hírek

2017.08.28. 18:40

Houstonból jelentjük: a tornádóra igen, de az áradásra nem számított a szombathelyi anyuka

HOUSTON Katasztrofális áradásokat idézett elő a Harvey hurrikán Texasban a múlt hét végén, a víz elöntötte a negyedik legnépesebb amerikai város, Houston utcáit. Ott értük el Mészáros Melindát: a fiatal szombathelyi anyuka három éve él Houstonban, de ilyet még nem látott.

Bakos Ágnes

Példa nélküli

- Tegnap este az itteni rendőrök hangosbemondóval tájékoztattak, hogy "we are under voluntary evacuation", ami körülbelül annyit jelent, hogy esélyes az áradás, így ha gondoljuk, hagyjuk el az otthonunkat. Ha jól értettem, azért nem kötelező az evakuálás, mert nem száz százalék, hogy befolyik a víz a házba - ezt írta megkeresésünkre Mészáros Melinda Houstonból.

Melinda lefotózta, hogyan közelíti az ár a házukat. Ők felköltöztek az emeletre, kutyástul
Fotók: Mészáros Melinda

A fiatal szombathelyi anyuka már három éve él a texasi nagyvárosban - ilyet még nem tapasztalt.

- Két éve volt egy áradás az utcában, de az nem volt veszélyes, a gyerekeink játszottak benne - idézte fel. Most sokkal rosszabb a helyzet. Az amerikai meteorológiai szolgálat szerint példa nélküli természeti katasztrófa érte a térséget, szombaton és vasárnap mintegy 75-80 centiméternyi csapadék hullott, elsősorban Houstonra, de a környéket sem kímélte az ítéletidő.

Kimozdulni sem lehet a házakból - legalábbis nem érdemes.

Maradnak

- El lehet indulni, de a többség marad, mert nagyon sok út le van zárva, közben is elakadhatnak, szóval veszélyesebbnek tűnik. Mi egyelőre maradunk, a hathetes kisbabánk miatt is hezitálok. Egyelőre felköltöztünk az emeletre, ott elvileg biztonságban vagyunk. Vizünk, tartós élelmünk van, a légkondi nélkül nehéz lehet, ha nem lesz áram, de inkább ezt választanánk - számolt be hétfő délután a houstoni állapotokról Melinda.

Óvintézkedések Melindáéknál: a földszinten felpakolva a bútorok, mentik a menthető értékeiket

Katasztrófa

Texas állam 62 megyéje katasztrófa sújtotta területté vált a trópusi viharrá szelídült Harvey hurrikán pusztításai nyomán.

Meteorológusok előrejelzései szerint az esőzések várhatóan még erősödnek is, és a viharzóna egészen szerdáig tombol Texasban, vagyis a következő néhány nap kritikus lesz. Melinda azt írta, kinyitnak egy gátat, mert olyan sok a víz városban. Viszont ezzel veszélyeztetnek a gát túloldalán lévő otthonokat - Melindáékét is.

Mindenesetre felpakolták a bútoraikat, minden holmijukat összerakták vasárnap, hogy ha beáramlik a víz, akkor a lehető legkisebb kárt okozza az otthonukban.

A család pedig - a vizslával együtt - az emeleten vár.

Szinte pánikszerűen megrohanták a boltokat a houstoniak, bevásároltak az ítéletidőre

Türelem

- Sokat nem tehetünk, ha bejön a víz, nem tudjuk megállítani. Az egyetlen, hogy mentjük a menthetőt - írta.

Houstonban péntek óta több mint ezer embert mentettek ki otthonából, és a városban több menedékhelyet állítottak fel. Vasárnap délutánig a trópusi vihar három halálos áldozatot követelt Texasban, tucatnyian pedig megsérültek. Mintegy 1800 katona és a Vöröskereszt mintegy ezer aktivistája segít a mentésben Texas államban.

Áradás

- Az a gond, hogy nem erre készültünk. Hurrikánra, erős szélre, áramkimaradásra igen, de a mi területünk nem szokott víz alá kerülni - írta Melinda.

A riasztási rendszer működik és működött most is, hogy fel tudjanak készülni a helyiek az extrém időjárásra.

- Csütörtök óta lehetett tudni, és az emberek nagyon készültek, vizet, kenyeret, tartós élelmiszert vettek - idézte fel Melinda. Hozzátette, hogy mindenki teletankolta az autóját, hogy ha indulni kell, akkor felkészült legyen.

- Soha annyi embert nem láttam a boltban, mint most - idézte fel Melinda, és fényképet is küldött a vásárlási rohamról, a percek alatt kiürülő polcokról. Ők maguk sok segítséget kaptak a helyiektől, hogy hogyan készüljenek fel az ítéletidőre. - Az más kérdés, hogy a helyiek szerint is ez rendhagyó lefolyású trópusi vihar, hurrikán - zárta Melinda a hétfő délutáni beszámolót.

Kitart

Szakadatlanul ömlött az eső hétfőn is Texasban a több napja pusztító Harvey hurrikán nyomán. Texas állam nagy része után Louisiana államot is katasztrófa sújtotta területnek nyilvánították. A térségben változatlanul tornádóriadó van érvényben.

Az eső továbbra is zuhog, a folyók vízszintje emelkedik, a folyók várhatóan hetekig nem húzódnak vissza medrükbe. A Fehér Ház szóvivője bejelentette: Donald Trump amerikai elnök kedden utazik a térségbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!