Hírek

2017.08.15. 18:45

Osztrákok és magyarok - Kétnyelvű misével emlékeztek meg

RADAFALVA (AUSZTRIA) Kétnyelvű misével emlékeztek a nagy háború centenáriumán Holler Konrád tábori lelkész szülőfalujában.

Cseszkó Tamás

A 83-as gyalogezred tábori lelkészére emlékezve a kétnyelvű szentmisét Gáspár Adalbert bencés atya, alsóőri plébános és Viktor Oswald helyi plébános mutatta be.

Adalbert atya beszédében a napi evangélium megéléséről és mélységéről szólt, illetve Holler Konrád hitelességéről is, aki mint mondta, a háború utáni papi szolgálatában bizonyosan mély átéléssel tudta az isteni igét hirdetni és tanítani, hiszen a legnehezebb időkben is embereknek nyújtott lelki támaszt a majdnem hároméves tábori lelkészi szolgálata alatt.

Horváth Adalbert atya mondott imát a háborúk áldozataiért, majd mécseseket helyeztek el a Visegrádi Szent György Lovagrend tagjai és a megjelentek.

Osztrákok és magyarok közösen emlékeztek a 83-as gyalogezred tábori lelkészének szülőfalujában Fotó: Deák Szonja

Fülöp András, az esemény egyik szervezője emléktáblát adományozott Kelemen Lászlónak, aki az alsóőri székhelyű Magyar Média és Információs Központ tudományos vezetője. A tábla Holler Konrád életútját mutatja be.

A megemlékezés végén felcsendült a magyar Takarodó. Trombitán játszott: Sághegyi Erik.

Ez az esemény immár a második volt a sorban és a szervezők szeretnék, ha hagyománnyá válna, hogy az egykori Vasvármegye ma már Ausztiához tartozó területén is évente emlékeznének a két nép képviselői hőseikről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!