Hírek

2017.08.07. 19:00

Többszázezres kárt okozhat a házakba belecsapó villám

SZOMBATHELY - Családi ház teteje gyulladt ki a Petőfitelepen, Szombathelyen és Kőszegpatyon két gólya pusztult el: mindegyik esetet villámcsapás okozta.

Horváth Flóra

A nyári időszakban sokkal gyakoribb a villámlás. Vasárnap délután a Petőfitelepen egy családi házba csapott villám. Az épületen nem volt villámhárító. A tűzesetet a szomszédok vették észre. A ház teteje kigyulladt, azonnal szóltak a tulajdonosnak és hívták a tűzoltókat, akik még idejében meg tudták fékezni a lángokat. A ház tulajdonosa, Laki János szomorúan számolt be a villámcsapás okozta károkról: az elektromos vezetékek szinte teljesen tönkrementek, ahogy négy laptop, a router és a szobai világítás is. - A legnagyobb kár a kazánunkban keletkezett, azt jó lenne minél előbb kicserélni. A hűtő működik, azt viszont nem értem, hogy a villámcsapáshoz legközelebb eső szobában a DVD-lejátszónak semmi baja sem lett, a legtávolabbi szobában viszont nincs világítás - sorolta. A férfi a biztosítóhoz fordult kártérítésért.

Laki János viharkárosult a villámcsapástól meghibásodott klímaberendezést mutatja Fotó: Szendi Péter

Hiány

A villámcsapások által okozott károk jelentős mértékben csökkenthetők villámvédelemmel. Szombathelyen mégis egyre kevesebb háztartásban lelhető fel ez a szerkezet. Ennek lehetséges okairól Nagypál Tibor villámvédelmi tervezőt és felülvizsgálót kérdeztük.

- A legfőbb indok a költségtöbblet. Egy családi ház esetében, beleértve a kiterjesztett elektronikus berendezések védelmét is, ez az összeg fél- és egymillió forint között mozog - mondta a villamos tervező, aki találkozott már olyan kifogással is, hogy a készülék rontaná a ház esztétikai megjelenését.

Kötelező?

Jelenleg az OTSZ (Országos Tűzvédelmi Szabályzat) foglalkozik a villámvédelem kiépítésével, nagyon pontosan és részletesen szabályozza, hogy milyen környezetben mely szabályok alapján határozható meg azon épületek köre, amelyek esetében előírás a villámvédelem. Ide tartoznak azok a közösségi intézmények, ahol nap mint nap sokan tartózkodnak: iskolák, kórházak, de akár kisebb orvosi rendelők is. Természetesen minden olyan helyen kötelező a villámvédelem, ahol a becsapás emberéletet veszélyeztet. Vannak azonban olyan magatartási szabályok, amelyeket az embereknek maguknak kell ismerniük és betartaniuk.

Hátrányok

Egy villámhárító berendezésnek nem csak előnyei vannak. A villám a legkisebb rést is megtalálja a védelmi rendszeren, ezért ha a szerkezet nem mindenre kiterjedő, nem sok értelme van a felszerelésének. Például ha felszerelünk egy villámvédelmi felfogót a házra, de a tetőnk szélét megközelíti egy magas fa, akkor az abba csapó villám a házra átugorva, tud tüzet és kárt okozni. Fontos körültekintőnek lennünk, mielőtt egy nagyobb összegért szereltetünk fel villámhárítót.

Gólyák veszélyben

Vasárnap délután villám vágott egy szombathelyi villanypóznán fészkelő gólyába. Az észak-vasi területkezelési osztály természetvédelmi táj-egységvezetője, Kóródi Blanka elmondta, hogy a hétvégén egy másik bejelentés is érkezett Kőszegpatyról. Egyik madár sem élte túl a balesetet, mindkét állat elpusztult a helyszínen.

Rába Veronika egy sérült gólyát ápol Fotó: Szendi Péter

A nyári időszakban fokozottan ki vannak téve a gólyák a környezeti baleseteknek. A költés után egy darabig a fiókák nem tudják elhagyni a fészket. Emiatt a kifejlett gólyák sem repülnek el, mindegy, hogy negyvenfokos hőség van, vagy hatalmas vihar, rendületlenül védik kicsinyeiket. Tavaly nyáron az egyik fiókáját vigyázó gólyát így verte agyon a jégeső Sében. Igaz, pár hete megkezdték a kirepülést, de Kóródi Blanka szerint még nagyon sok madár késésben van, és vannak olyanok is, amelyek vissza-visszarepülnek a fészkükhöz.

A szakértő arról is beszélt, hogy az állatokat a villámcsapástól közvetlenül nem tudják megvédeni, de azokat a villanyvezetékeket és trafóállomásokat, amelyek frekventáltan ki vannak téve annak, hogy egy madár nekikcsapódjon, megfelelő madárvédelmi megoldásokkal látják el. Például magasítókkal, megfelelő szigeteléssel tudják biztonságosabbá tenni ezeket a helyszíneket. A szakemberek dolgoznak a védőtechnikák fejlesztésén. Azoknak a madaraknak, amelyek nem pusztulnak el azonnal, a Chernel-kert nyújt biztonságos helyet a regenerálódásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!