Hírek

2017.08.23. 17:35

Útlezárások a karnevál ideje alatt

Út- és parkolózárásokkal, forgalomkorlátozásokkal jár a karneváli forgatag Szombathely belvárosában. Az is legyen figyelmes, aki buszozik, aki kerékpározik, és az is, aki gyalogosan járja a várost a napokban.

Vas Népe

Már kedden megkezdődtek az útlezárások a XVIII. Savaria Történelmi Karnevál programjai miatt. Aki már most visszaszámol, az jó ha tudja, hogy augusztus 28-án este nyitják majd meg legkorábban az utcákat. Addig rendezvényterület a belváros.

Kordonok zárják a karneválterületet idén is Fotó: Nagy Jácint

Lezárva

Az első lezárt terület a Rákóczi utca Batthyány tér és Thököly utca közötti szakasza volt. Teljes a zárás a Thököly utcában: a Szent Márton utcai torkolatnál idén sincs beengedőpont. Van viszont ilyen egérút a Mátyás király utcai körforgalomnál és a Vak Bottyán hídnál.

Fix útzárra számíthatunk a Zrínyi Ilona utcában, a Hunyadi János utcai végén és a Mátyás király utcánál; valamint a Kossuth Lajos utcánál a Hefele Menyhért utcai kereszteződésnél.

Beengedőpontot jelölnek a Kossuth Lajos utcában a Kiskar utca keresztezésénél, valamint a Kőszegi utcában a Mártírok terénél.

Úgynevezett zónazárásra számítsanak a közlekedők a Zrínyi Ilona utcában az Aréna utcai kereszteződés északi és keleti oldalán; a Zrínyi Ilona utca 8. előtt; a Rákóczi utcában a Thökölynél; a Szent Márton utcában a Gyöngyös-hídnál, a bicikliútnál és a Király utca a 3. szám alatti ház melletti átjárónál.

A rendezvényhelyszíneken tilos kerékpározni - ezt is ki-emelik a közlekedési tanácsok között.

Kivételek

Van, aki behajthat a lezárt területekre: aki erre engedélyt kapott, attól fokozott óvatosságot kérnek a szervezők. Azt, hogy lassan és a gyalogosok veszélyeztetése nélkül közlekedjen.

A lezárt gyalogos zónában ma délután kettőig, majd reggelenként hajthatnak be az üzleteket áruval feltöltő járművek. Napközben külső parkolóból kézikocsival szállíthatnak árut.

Egyes területeket csak bizonyos időszakokban zárnak el a járműforgalom elől Forrás: Karneváliroda

Felvonulás alatt

Pluszlezárások is lesznek a jelmezes felvonulások ideje alatt, akkor a rendőrség biztosítja a kijelölt területeket.
A menet kijelölt útvonala a következő: Aréna utca - Thököly utca - Bejczy utca - Fő tér nyugati oldala - Széchenyi utca - Kőszegi utca - Mártírok tere északi oldala - Király utca - Szent Márton utca - Thököly utca - Aréna utca. Pénteken és szombaton is 17 órától 22 óráig, vagy, ha úgy alakul az időjárás, akkor az esőnapon, vasárnap dél-
előtt kilenc órától délután kettőig lesz lezárás.

A következő csomópontokat érinti a felvonulás miatti lezárás: Petőfi utca - Kőszegi utca, Március 15. tér - Király utca, Király utca - Kisfaludy utca, Wesselényi utca - Szent Márton utca.

Parkolási tilalommal is jár a történelmi menet: a vonulás útvonalán szalaggal lekerítik a parkolókat a Széchenyi utcában, a Kőszegi és a Király utcában és a Mártírok terén.

A gyalogosoknak is szól felhívás a szervezőktől: azt kérik a felvonulás nézőitől, hogy biztonságuk érdekében a szalagon engedély nélkül ne lépjenek, ne bújjanak át, és azt is kérik, hogy ne üljenek a szalag alá.

Buszok

A buszozók kerülőutakra számítsanak a karneváli napokon akár helyi járatos, akár helyközi vagy régiós járattal utaznak Szombathelyen.

Az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ felhívása szerint a Rákóczi Ferenc utcában közlekedő helyi autóbuszjáratok a Batthyány tér elnevezésű megállóhelyeket nem érintik; így a 6, 12, 12B, 21, 21B jelű járatok a Thököly utca - Mátyás király u. - Zrínyi Ilona utca - Rákóczi utca útvonalon közlekednek.

Augusztus 28-án üzemzárásig a 30Y és 35-ös vonalszámú menetrend szerinti helyi járatok a Vasútállomás - Szelestey utca - Petőfi Sándor utca útvonalon közlekednek és valamennyi kijelölt megállóhelyen megállnak.

Az 5H, 6, 7, 8, 9, 10H, 12, 12B, 21, 21B, 26, 27 jelzésű helyi buszok nem érintik az Aluljáró - Városháza - Batthyány tér - Rákóczi utcai iskola megállóhelyeket.

A regionális és szerződéses autóbuszjáratok nem állnak meg a városházánál és az aluljárónál a Thököly utca lezárása miatt, helyettük a Szent Márton utcában lehet le- és felszállni.

Síneken

Ahogy a legnagyobb zenei fesztiválokra, úgy a Savaria karneválra is készült kedvezménnyel a két vasúttársaság és a régiós busztársaság. Kombinált jegyet kínálnak a vonattal Szombathelyre érkezőknek - de természetesen a vasúti közlekedésben nem okoz fennakadást a történelmi programsor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!