Hírek

2017.08.01. 18:01

Várják a zarándokokat Celldömölkre

CELLDÖMÖLK - Dr. Székely János megyés püspök és Németh Zoltán plébános is bemutatkozott azon a sajtótájékoztatón, amelyen az augusztus 26-ai zarándoknap is téma volt.

Gyuricza Imre

Augusztus 26-án nemzetközi zarándoknap lesz Celldömölkön, több tízezer résztvevőre számítanak a szervezők, erről beszélt dr. Szabó Tamás, a Mária Út Közhasznú Egyesület elnöke a sajtótájékoztatón, amelynek kettős célja volt. Bemutatkozott az egyházmegye új püspöke, dr. Székely János, majd bemutatta Németh Zoltán plébánost, aki augusztus 10-étől kezdi meg szolgálatát Celldömölkön. A másik napirendi pont a zarándoklat, az egyházi turizmus jelentőségéről szólt.

A megyés püspök személyes élménnyel kezdte sajtótájékoztatóját, felidézte élete első, Lengyelországba tett zarándoklatát, amely meghatározó élmény volt az akkor 17 éves fiatalember számára.

Częstochowába érve tapasztalta meg a lengyel nép egységét, a hit megélését, amely nyilvánvalóvá tette számára, hogy ez a hely voltaképpen Lengyelország szíve. Mint elmondta, a magyarság lelki szíve Csíksomlyón van, a zarándokutak e szív éltető ütőerei. A zarándok az első néhány napon tiszta levegővel tölti meg tüdejét, a következő napokban megtölti a szívét kegyelemmel. Az egész emberi élet egy nagy zarándoklat, megértjük, hogy miért is vagyunk, mire születtünk - tette hozzá.

Dr. Székely János: „Az egész emberi élet egy nagy zarándoklat, megértjük,
hogy miért is vagyunk, mire születtünk.” Fotó: Gyuricza Imre

A Mária-út jelképe egy olyan M betű, amelyet mára rengetegen ismernek, és egy hídra emlékeztet, amely összeköti az embert, a tájat, de akár országokat, népeket is. Újra összeköti a Kárpát-medence népeit is, a Mária-út egyre több embert, zarándokot mozgat meg, évente nagyjából 20 ezer ember kél útra, és a számuk egyre növekszik.

Dr. Szabó Tamás kitért arra a fontos tényre, hogy a vallási turizmus mára olyan méreteket öltött, hogy a világ idegenforgalmának majdnem egyharmadát adja, ez óriási szám, amelynek nagy a jelentősége a hit megélésében, a világ és önmagunk megismerésében, és nem elhanyagolható szempont, hogy nagy gazdasági jelentősége is van.

Fehér László polgármester felidézte az ezredforduló időszakát, amikor megszületett a jogszabály az egyházi javakkal kapcsolatos kártalanításokról. Évekig tartó tárgyalásokat követően létrejött 2006-ra a megállapodás Pannonhalmával. A bencések kapták az épületet, és Celldömölk a kártalanítást, amelyből új városházát építettek.

Az idő igazolja, hogy egy évtizeddel ezelőtt jó megállapodás született, mert a hajdani klastrom épülete egyre több zarándokot tud fogadni, és ha befejezik a felújítását, tovább emelkedhet a számuk. A város idegenforgalma fejlődik, ennek fontos része az egyházi turizmus, a közös törekvéseknek köszönhetően ötszöröződött meg a városban töltött vendégéjszakák száma az elmúlt években. A polgármester jó szolgálatot, jó egészséget kívánt Celldömölk új plébánosának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!