Hírek

2017.09.07. 17:50

Az Őrség szívében harminc csapat kondérjában rotyog majd a pörkölt

ISPÁNK Megsokszorozódik Ispánk lakossága a hétvégén: szombaton tartják a tizenkettedik falunapot a mindössze 112 lakosú őrségi településen.

Tóth Kata

A többségében reformátusok lakta zsákfaluról úgy tartja a néphagyomány, hogy ez a világ közepe, ugyanis itt a templomnak nincs árnyéka. Valójában azért nincs, mert templom sincs, csak egy harangláb, még a szokásos istentiszteleteket is az önkormányzati hivatalban tartják.

Ám amilyen parányi a település, olyan nagy az összetartás. Az önkormányzat és a helyi Ifjúsági, Sport és Faluszépítő Egyesület szervezésében egész évben egymást érik a közösségi rendezvények.

Farsanggal kezdődnek a programok, aztán búcsú, elszármazottak találkozója, nyugdíjasok napja, málésütő verseny, Mikulás-ünnepség és egyéb közösségi foglalatosságok követik egymást az év során, a helyszín a község művelődési háza.

A falunapon minden évben remek a hangulat. Talán azért is, mert sokan jönnek fiatalok Fotó: archív

A falunapot hagyományteremtő szándékkal 2006 óta minden szeptember második szombatján tartják. Így lesz ez most is, az időpont szeptember 9-re esik.

A program minden évben újdonságokat is kínál, vannak olyan hagyományok, amelyek elmaradhatatlan részei a közösségi együttlétnek. Ilyen a főzőverseny, amelyre idén már harminc csapat jelentkezett. Jönnek a környező falvakból, Rábahídvégről, de még Budapestről is.

Sertéspörkölt készítése lesz a feladat, de már most tudni lehet, hogy többen versenyen kívül, más húsféleségeket: nyulat, bárányt is raknak a bográcsba, a kóstolgatók nagy örömére.

A pörköltfőző verseny mellett a délelőtt másik attrakciójának a kistérségi sportnap ígérkezik. Ispánkon ilyenkor nem fociznak a csapatok, mint ahogy más falvakban szokás, hanem kosárlabdáznak. A sportág akkor került az érdeklődés középpontjába, amikor 1994-ben a Challenge Day vetélkedőn Ispánk kosárpalánkokat nyert kiemelkedő sportteljesítménye jutalmául. A kupán nem a győzelem, hanem a baráti csapatok vidám együttléte a fontos.

A fél kettő után kezdődő kulturális műsorban a környék számos zenés, táncos csoportja fellép.

Idén először vendégeskedik Ispánkon a hodosi és bajánsenyei magyar énekeseket tömörítő Hodosi Népdalkör. Később az Erdélyből Magyarszecsődre települt Brassói Csillagok szórakoztatják mulatós dalokkal a közönséget.

Élő koncertet ad a Zabszalma együttes, a gyerekek mentő- és tűzoltó-bemutatón ismerkedhetnek a mentési helyzetekkel.

A kicsik és nagyobbak különböző kézműves-foglalkozásokon vehetnek részt a délután folyamán.

Este 7 órától a Republic együttesből 2013-ban kivált Tóth Zoltán szólógitáros ad élő koncertet zenésztársaival. A banda rajongói másfél órán át élvezhetik a legendás formáció népszerű slágereit. A nosztalgiakoncert után remek muzsika várja majd a bulizni vágyókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!