Hírek

2017.09.05. 19:25

Elindult már az internetes szavazás: vasi lehet az Év Fája

HORVÁTNÁDALJA Legalább háromszáz éves a két platánfa, amelyeket Pelok Vera és támogatói jelöltek az Év Fája címre.

Bakos Ágnes

A két platán

A jelölt fa elhelyezkedése: Horvátnádalja, Nádaljai u. 22. Faj szerint platán, kora legalább háromszáz év, de lehet, hogy négyszáz is megvan. A magassága harminc méter feletti. Az egyik fa törzskerülete 526 centiméter, a másiké 352. Ez az adatsor írja le a két különleges körmend-horvátnádaljai famatuzsálemet az Év Fája verseny hivatalos oldalán.

Idén 48 fát jelöltek a versenybe a júniusi határidőig. A jelöltek közül 13-at juttatott a döntőbe az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije - tájékoztattak a szervezők.

A vasi platánok ellenfele egy délegyházi vadkörtefa, egy gyulaji odvas hársfa, egy nyírbátori tölgy, a szentkirályi hazaváró nyár, egy családi almafa, a fonyódi fehér nyárfák, Hevesy György ciprusfája, a hőssé ítélt miskolci mocsárciprus, az imrehegyi terebélyes eper, az ősi gubacsi testvérfák, a vörösvári vén eperfa, valamint Zengővárkony hős szelídgesztenyéje. Hogy melyik lesz az Év Fája? Online dől el.

Dr. Gyürki László nyugállományú plébános megmutatta, hogy a Szentlélek-temlom kertjében vezető házaspárok útját kezdi a két egymásba boruló platánfa, a helyiek büszkeségei Fotó: Szendi Péter

Voksok

A közönség választ a döntőbe jutott 13 fa, illetve facsoport, valamint történet közül. Az Ökotárs Alapítvány honlapján hétfőn elindult az online szavazás, majd október 15-én éjfélkor zárul.

Háttér

A nevezéshez egy történet kellett, valamint fényképek az adott fáról vagy fákról. Impozáns, hogy sok-sok évszázada állnak már a körmendi platánok, de a nevezésnél nem számított a fák kora és mérete sem. Előnyt jelentett, ha a jelölt őshonos fajt képvisel, és az is, ha közterületen áll. A döntősök kiválasztásánál a zsűri legfontosabb szempontja a történet volt.

Mese

A templomot szép kert öleli körül, nevezhetjük templomtérnek - így kezdődik a horvátnádaljai fák leírása.

Lenyűgöző látvány a két hatalmas platánfa a bejáratnál, mintha fogadnák az ide érkezőket. Kapuként szolgálnak, összenőttek, mint egy évtizedek, évszázadok óta szerelmes pár. Rejtély, hogy ki ültette a két platánt, a legendák szerint egyidősek lehetnek azokkal a horvátokkal, akik menekültek a török elől, és lassan kezdtek beszivárogni a községbe.

Menekülésről már nincs szó: nyugodtan, bölcsen nyújtóznak az ég felé.

Ölelkező, szerelmes üzenetük nem véletlen: a házaspárok útjának kezdőpontjai ugyanis. Dr. Gyürki László nyugalmazott plébános mutatta a templomkertben a 16 állomást soroló utat. A szerelemről - magáról az életről szólnak.

Ez az Év Fája két vasi jelöltjének meseszerű, mégis valóságos története.

Szavazás után

Az idén nyolcadik alkalommal szervezi meg az Ökotárs Alapítvány az Év Fája vetélkedőt. A versennyel igyekeznek felhívni a figyelmet a természet és a közösségek kapcsolatára, valamint a természetvédelem fontosságára.

Az október közepén záruló szavazás után nem csak egy nyertes lesz: a "Hős Fa" címet a zsűri ítéli oda, és különdíjat kap minden évben az Országos Erdészeti Egyesület által választott jelölt is.

A "fődíjas" fát, a 2017-es magyarországi Év Fáját nevezik a 2018 elején rendezendő európai versenyre - vagyis nemzetközi hírű lehet a horvátnádaljai (szerelmes) platánpár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!