Hírek

2017.09.05. 16:55

Magyar-lengyel okostechnológiai megállapodás

KRYNICA Az okos technológiákra szakosodó lengyel és magyar klaszterek stratégiai megállapodást írtak alá kedden a dél-lengyelországi Krynicában rendezett nemzetközi gazdasági fórumon, Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke és Marek Kuchcinski, a lengyel szejm elnöke jelenlétében.

A MTI tudósítása szerint a főként kis- és középvállalkozásokat, startupokat, társadalmi, családi és nők által vezetett vállalkozásokat támogatató megállapodást magyar részről az Okos Jövő Innovációs Klaszter, lengyel részről a varsói Mazowiecki ICT Klaszter és a Lengyel Energia Klaszterek Szövetsége írta alá.

A megállapodást, amelybe bevonnák a visegrádi csoport (V4) országait és más országokat is, a varsói székhelyű Queen Jadwiga Foundation (Hedvig Királynő Alapítvány - QJF) kezdeményezte. Az alapítvány főként a közép-kelet-európai gazdasági együttműködés erősítésén dolgozik.

A megállapodás aláírói mindenekelőtt az okos technológiákban, a smartenergia, az energiabiztonság, a kommunikációs, valamint űr- és repüléstechnológia fejlesztésében, továbbá a smartoktatásban és -képzésben működnek együtt.

A közös projekt finanszírozásához a kezdeményezők a tervek szerint támogatásért folyamodnak a résztvevő országok kormányaihoz, az Európai Befektetési Bankhoz (EIB), az Európai Befektetési Alaphoz (EIF), és a magánszektorhoz.

A Magyar Okos Jövő Innovációs Klaszter mintegy 30 tagot számlál, köztük vannak a nagy villamosenergiai és informatikai vállalatok, a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontja, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint innovációs és műszaki profilú kis- és középvállalkozások. A 2013-ban alapított klaszter üzletépítő közösség, feladata, hogy információkat, lehetőségeket, kapcsolatokat biztosítson a tagjai számára.

Krynicában kedden kezdődött a közép-európai Davosnak is nevezett háromnapos fórum, amelyet az idén 27. alkalommal szerveztek meg. Az eseményen mintegy 60 országból közel 3 ezer politikus, üzletember és szakértő vesz részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!