Hírek

2017.09.06. 17:45

Megtérülő, biztos befektetést kínál a szombathelyi ELTE

SZOMBATHELY Idén februárban zajlott le az ELTE és a korábban a Nyugat-magyarországi Egyetemhez tartozó Savaria Egyetemi Központ integrációja. Szerdán délelőtt nyitották meg az első közös tanévet.

Keszey Ágnes

A rendezvényen megjelentek az idén 383 éves nagymúltú tudományegyetem és a Savaria Egyetemi Központ vezetői és oktatói, a város és a térség nagy vállalatainak képviselői és azok a hallgatók, akik ettől a tanévtől az intézményben kezdik meg felsőfokú tanulmányaikat.

Az ünnep kezdetén Bánó Zoltán negyedéves biológia-ének-zene tanár szakos hallgató gitárjátékát hallgathatták meg a jelenlévők, majd az ELTE augusztus elsején hivatalba lépett rektora, dr. Borhy László akadémikus állt a pulpitusra.

Dr. Borhy László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora négy képzési területet jelölt meg a legfontosabbként Fotó: Szendi Péter

A szombathelyi születésű régészprofesszor köszöntőjében beszélt a városhoz fűződő kapcsolatáról, felidézte az iskolai éveket és hangsúlyozta, külön öröm számára ezen a helyen tanévnyitó ünnepséget tartani. Összefoglalta a közelmúlt történéseit, valamint az integrációval kapcsolatos eseményeket. Emlékeztetett, már 2015-ben elkezdődtek a Savaria Egyetemi Központban azok a tárgyalások, amelyekben meghatározták az intézmény lehetséges kitörési pontjait. Hangsúlyozta, ezek a tervek egybeestek az ELTE tervezett fejlesztési irányaival, így merült fel az integráció gondolata, amelyet mindkét intézmény szenátusa és a fenntartó is támogatott. Mostantól a szombathelyi campus az alkalmazott tudományok és gyakorlatorientált képzések dunántúli fellegvára kíván lenni, amely a budapesti alapkutatások eredményeinek ipari, társadalmi hasznosítását tűzte ki céljául. Az integráció hozadéka az is, hogy idén nehezebb volt bekerülni az intézménybe, a hallgatóknak legalább harminc ponttal többre volt ugyanis szükségük ahhoz, hogy évek múlva ELTE-s diplomával léphessenek a munkaerőpiacra.

Kiemelte, a megegyező szakokon mindkét helyszínen, a fővárosban és a megyeszékhelyen is, ugyanazon tanterv szerint folyik majd az oktatás. Elmondta, a szakkínálat ugyan csökkent, de a képzési kínálat sokkal jobban alkalmazkodik a kor kihívásaihoz, mint korábban bármikor. Ki-emelte a gépészmérnök alapképzést, amely már csak duális formában végezhető el. Ez azt jelenti, hogy a hallgató már a tanulmányai alatt a vállalatnál gyakorolja a szakmát és megismerkedik a legújabb technológiákkal. Beszélt arról is, hogy a Széchenyi 2020 program keretében csaknem 4 milliárd forintot nyertek, amely az elkövetkező három évben Szombathelyen hasznosul majd. A rektor a helyi oktatás erősségei között említette a pedagógusképzést, a műszaki, a sport- és egészségtudományi képzést, valamint a gazdaságtudományi területet. Murai László, az ELTE Hallgatói Önkormányzatának elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, az ELTE-n tanulni fantasztikus érzés. Biztosította a gólyákat arról, hogy a HÖK minden segítséget megad a hallgatóknak, úgy vélte, magasabb fordulatszámra kell kapcsolniuk, de ezek az évek nagyszerűek lesznek. Az első évfolyamra felvett hallgatók ünnepélyes esküt tettek, aztán dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere Savaria polgáraivá fogadta őket.

Végül dr. Borhy László rektor minden hallgatót kézfogással fogadott az egyetem polgárává.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!