Hírek

2017.09.01. 19:15

Segítségre van szüksége Martinnak, a beteg kisfiúnak!

Martinnak is elkezdődött az iskola, ahhoz azonban, hogy járhasson, száz kilométert kell utaznia. Édesanyjával új otthonba költöznének.

Budai Dávid

Emlékeznek még Martinra, a beteg pankaszi kisfiúra? Martin most már körmendi kisfiú, és mindennap száz kilométert utazik, hogy iskolába járhasson. Édesanyja, Horváth Edina arról mesélt, hogyan élnek most, és hogyan élték meg az iskolakezdést.

Martin és anyukája, Edina sok időre nem tudnak elszakadni egymástól, így a kollégiumról szó sem lehet Fotók: Szendi Péter

Mindenekelőtt azonban idézzük fel Martin történetét. A születésekor agyvérzést kapott kisfiú számos megpróbáltatáson ment már keresztül. Három hónapos korában egy rutin-koponyaultrahang-vizsgálat során derült ki, hogy kétoldali agykamra-bevérzése van. Ennek ellenére négy és fél hónapos koráig normálisan fejlődött, akkor azonban a mozgása nem fejlődött többé. Nem tudta kinyújtani a kezét, és nem tudta tartani a fejét sem. Még 2008-ban Kijevben őssejtbeültetésen esett át, amelynek 3,6 millió forintos költsége anyagilag nagyon megviselte a családot. Gyógyulásáért hét évvel később magánemberek, cégek és négy Vas megyei amatőr színtársulat fogott össze. 2015 tavaszán – mindössze másfél hónap alatt – több mint 2 millió forint gyűlt össze. Az összefogásnak hála lehetőség nyílt Martin újabb műtétjére. Barcelonában Igor Nazarov orosz professzor egy különleges eljárással bemetszéseket végzett a feszességet okozó izmokon. A műtét hatására Martinnál 26 olyan izom szabadult fel, amely addig nem működött. Akkor az orvos azt ígérte: 2016 tavaszán járókerettel már fog tudni járni. Ehhez azonban az kell – hangsúlyozta –, hogy a kisfiú minden rehabilitációs kezelésen részt tudjon venni, mert hiába a sikeres műtét, ha a berögződött rossz reflexeket és az évekig nem használt izmokat nem sikerül mozgásra bírni.Hogy egyetlen kezelés se maradjon ki, 2015 karácsonyán a Vas Népe is gyűjtést szervezett, és az olvasók segítségével több mint 760 ezer forint gyűlt össze. Időközben egy alapítvány és magánemberek is a család segítségére siettek, így végül az utolsó pillanatban összejött a rehabilitációs kezelések több millió forintos költsége. Martin anyukája tavaly minden rehabilitációs kezelésre el is vitte kisfiát.Az ígéret ellenére azonban tavaly tavasszal mégsem kezdett el járókerettel járni Martin.

Így indult iskolába tegnap Martin. Sokáig azonban nem fognak tudni ingázni

– Igaz – hangsúlyozta édesanyja –, segítséggel már tud állni, ami korábban elképzelhetetlen volt. Ha fogják az egyik kezét, vagy kapaszkodik, akár 5-10 percig is képes egyedül állni, és az ágy szélén is tud már önállóan ülni, sőt az egyensúlyérzéke is sokat fejlődött – mesélte. Ez persze komoly haladás, de még nem elegendő. Szerencsére kezelésekkel további eredmények várhatók, a legközelebbi egyhetes rehabilitáció például most lesz ősszel. Edina elmondta: a gond az, hogy Martin az elmúlt egy évben nagyon sokat nőtt, és ez bizony még egy egészséges gyermeknek sem könnyíti meg a mozgáskoordinációját.Tavaly szeptemberben nagyon sok minden megváltozott. Edina úgy döntött, a jövőben Martinnal ketten folytatják tovább, ezért először Magyarszecsődre költöztek két hónapra a testvéréhez, majd Körmendre az édesanyjához. Most is ott élnek – hárman harminc négyzetméteren. Tavaly Edina – családi okokra hivatkozva – kérelmet nyújtott be, hogy Martin magántanuló lehessen. Az engedélyt megadták, így a kisfiúval heti két alkalommal foglalkoztak Lentiben a szakemberek. A magántanulói státusz azonban csak egy évre szólt, így idén nincs mese, neki is – mint minden iskoláskorú gyereknek – be kell ülnie az iskolapadba.Martin tegnap nagyon izgult, hiszen egy éve már, hogy nem járt rendszeresen iskolába, de mivel nagy Barcelona-rajongó, a barcelonás tolltartó és hátizsák némiképp feledtette az izgalmakat induláskor. Az iskolában aztán kezet fogott mindenkivel, és láthatóan nagyon boldog volt.

Az ötödik osztályt kezdte meg idén, és akárcsak tegnap, hétfőn is beül majd édesapja mellé az autóba, és ötven kilométert utazik oda-vissza Körmendről a lenti iskolába. Ez az állapot azonban legfeljebb egy-két hónapig elviselhető. Nemcsak az apukájának, neki is nagyon megterhelő az állandó ingázás. Még a tél előtt megoldást kell találni.Ez lehetne például, hogy Martin kollégiumba költözik, és hétfőtől péntekig Lentiben lakik. Az iskola fel is ajánlotta ezt a lehetőséget, csakhogy Edina ezt nem szeretné, mivel Martin ehhez még kicsi, ráadásul azt, hogy el vannak szakítva egymástól, sem ő, sem a fia nem bírná. Járhatna Martin Szombathelyre is, hiszen speciális iskola ott is van, ráadásul jóval közelebb lenne, mint Lenti, csakhogy Martin édesapjának munkahelye miatt az rettentően nagy kitérő lenne, még többet kellene utazni. Mivel Edinának nincsen jogosítványa, Martin nem tud önállóan utazni, az iskolák nem tudják vállalni a szállítást, Körmenden pedig nincsen speciális iskola, így csak Martin apukájára lehet számítani.Az egyetlen megoldás az lenne, ha Edina Lentibe költözhetne albérletbe. Csakhogy egy egyedülálló anyát egy beteg kisfiúval sehol nem látnak szívesen.

Edina elmondásából kiderült, amíg nem említi, hogy egyedülálló anya, mindenki kedves vele, ám amint kiderül, mi a helyzet, azt a választ kapja: sajnálják, de már kiadták a lakást. Ráadásul Edináéknak a kerekesszék miatt csak földszinti vagy legfeljebb első emeleti lakás jöhet szóba. Persze Edina próbálkozott a lenti, sőt a körmendi önkormányzatnál is – hiszen a jelenlegi harminc négyzetméteres lakás is csak ideiglenes megoldás lehet –, de mindenhol elutasították a kérelmét, pedig ha valaki, akkor Edina és Martin rászorulna a segítségre. Edina ugyanis a Martinnal való állandó foglalkozás miatt eddig csak részmunkaidőben tudott elhelyezkedni. A minimális jövedelem és az állandó rehabilitációs kezelések költségei miatt nem sok pénzük marad hónap végére. Ez az oka annak is, hogy Szombathelyben nem is gondolkodnak. A megyeszékhely albérletárai számukra megfizethetetlenek, önkormányzati lakásban bejelentett lakcím híján pedig nem reménykedhetnek. Itt tartanak most. Van egy ideiglenes megoldás, ami csak pár hónapig tartható fenn és egy egyedülálló fiatal anya, aki lakást és munkát szeretne, de eddig mindenhol elutasításba ütközött. A család megérdemelne végre egy igazi otthont, szép ajándék lenne. Martinnak augusztus 30-án volt a születésnapja. Már 12 éves nagyfiú.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!