Hírek

2015.10.02. 13:54

2036-ra ígérték – megújult a 86-os és a 76-os főutak fontos szakasza

Nádasd – Tehermentesítik a térség falvait, elkerüli már a kamionos és a személyforgalom is Nádasd, Hegyhátsál és Katafa településeket. Az egész régió versenyképességét szolgálja a fejlesztés. Sörrel avatták a 7,7 kilométeres szakaszt.

Bakos Ágnes

– Évente 2,1 millió kamion haladt át Nádasdon – ezzel a riasztó adattal mutatott rá az új útszakasz jelentőségére Karvalits J. Zoltán, Nádasd polgármestere. Emlékeztetett, hogy a főút mellett élők igényei indították el az elkerülő megépítését.

Az eredeti tervek 2036-ra ígérték az utat, de Vas megye országgyűlési képviselői felkarolták a kérést, és sok kompromisszum és egyeztetés után megtervezték a mára elkészült nyomvonalat.

– 2013 decemberében kezdődhetett az építkezés, és most elkészült az út – mondta Karvalits J. Zoltán. A polgármester hozzátette, hogy az építkezés hozadéka volt plusz adóbevétel, munkalehetőség és szállásadás is Nádasdnak.

– A boldogsághoz nem vezet út, az út maga a boldogság – idézett egy indián közmondást V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője az átadón. A mondás átvitt és gyakorlati értelemben is érvényes az elkerülő utak átadóján – fogalmazott a képviselő.

A most avatott útszakasszal javult a régió versenyképessége, nemzetközi szinten is és biztonságosabb lett az út – tette hozzá V. Németh Zsolt.

 

Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője megköszönte a vasi képviselőknek a sikeres politikai csatát, aminek eredménye az útépítés, nemcsak ez, hanem a 86-os főút többi szakaszának fejlesztése is.

– A 86-os főút Vas megye fő ütőere, nagyon fontos a térség gazdasága szempontjából.

Hat csomópont, egy ötágú körforgalom, hat híd, két buszmegálló épült összesen és 5400 négyzetméternyi zajvédő falat húztak fel – sorolta a fejlesztés részleteit Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója.

Nettó 6,7 milliárd forintból készült el az út.

Egy hordó sörrel avatták fel az útszakaszt, ennek régi hagyománya van. Úgy tartották, aki először halad át egy új úton, azzal szerencsétlenség történik.

Bebiztosították az ünneplők, hogy a hordó legyen az első, azt úgyis megsemmisítették, de legalábbis a tartalmát, az ünnep után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!