Hírek

2010.09.26. 18:30

21. század: Modern, liftes iskolát kaptak a vépiek

Hivatalosan is átadták szombaton a megújult és kibővített vépi Hatos Ferenc általános iskolát. A diákok már a tanév kezdetekor birtokba vették a megszépült intézményt.

Simon Erzsébet

Befektetés a jövőbe. Ez a legtalálóbb mondat, ami kifejezi a vépi és a bozzai önkormányzatnak, mint fenntartónak a Hatos Ferenc Általános és Művészetoktatási Intézményben uniós támogatással megvalósult beruházását. Ezt hangsúlyozta a szombati hivatalos átadási ünnepségen az igazgató, Molnár Istvánné, s erről beszélt a polgármester, Varga Gyula, valamint a ceremónia magas rangú vendége, dr. Kiss László alkotmánybíró, egyetemi tanár is.

Az alapfokú oktatási intézmény infrastrukturális felújításához és bővítéséhez, illetve szakmai fejlesztéséhez összesen mintegy kétszázharminc millió forintot nyert a város. Saját forrásból harmincegy millió forintot költöttek még arra, hogy egy korszerű, akadálymentes, minden igényt kielégítő iskolában kezdődhessen meg ez év szeptemberében a tanév.

Kiss László alkotmánybíró - aki tavaly nyáron a várossá válás alkalmából átnyújtotta a város jelképes kulcsát a polgármesternek - ünnepi beszédében azt mondta: valójában nem is kíván külön méltatást a beruházás, hiszen az magáért beszél. Ám nem hallgathatja el az örömét a miatt a mostanában nem gyakori esemény miatt, hogy iskolát megnyitni érkezett. Berzsenyit citálva kijelentette: a műveletlen föld csak gazt terem. Vépen épp ellenkezőleg: a gazdasági válság okozta krízis következtében sem hátráltak meg az itt élők, hanem a jövőre gondolva előbbre léptek. Gyönyörű iskolát építettek, megteremtve a feltételeket az emberséges, tisztességes, toleráns neveléshez.

Varga Gyula a projektet ismertetve kiemelte: nem volt könnyű az elmúlt év, hiszen a felújítási munkákkal párhuzamosan tanítani is kellett. Ám áthidalták a nehézségeket, és szeptember elsejére, az idei tanév kezdetére a rekonstrukció teljesen befejeződött. A kisváros éke lett az iskola, amely valóban befektetés a jövőbe.

Vépen egy száz éves és egy negyven éves épületben tanítottak a pedagógusok. A két széttagolt épületet most egy közösségi térként funkcionáló aula köti össze, melyben helyet kapott a portaszolgálat, egy számítástechnikai labor a hozzá tartozó szertárral, igazgató-helyettesi iroda, mozgássérültek számára mellékhelyiség zuhanyzóval, valamint öltöző és vizesblokk a vendégtanárok részére. Az energiatakarékosságot szem előtt tartva a régi és a hozzáépült új épületben is hőszigetelő és ütésálló üvegezésű nyílászárókat építettek be.

Lift segítségével valamennyi helyiségbe akadálymentesen lehet bejutni, csúszásmentes burkolatok, színes vezetősávok segítik a közlekedést.

A sajátos nevelési igényű tanulók oktatásához speciális eszközöket, berendezéseket, fejlesztő játékokat, logopédiai alapkészleteket is beszereztek. Az új számítástechnikai terembe új asztalok, székek, szekrények kerültek.

Az intézménybe járó mintegy 270 diák - köztük több mint félszáz a hátrányos helyzetű - elmondhatja magáról: valóban huszonegyedik századi iskolába jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!