Hírek

2015.01.15. 16:10

Menekültek tranzitországa lettünk

A válságövezetekben romló biztonsági helyzet, valamint a gazdasági nehézségek miatt indul útnak a legtöbb menekült.

Lisztmayer Zsófia

Az elmúlt hetekben Vas megyében is szembetűnő volt az illegális bevándorlók számának növekedése. A legutóbbi esetek között határon átnyúló üldözés is volt, amelyben az osztrák határrendészet munkatársai is részt vettek. Információnk szerint egy októberben történt Vas megyei esetnél újszülöttet is találtak, aki szülei menekülése közben látott napvilágot. A déli határszakaszon keresztül naponta 3-400 menekült érkezik az országba. Kíváncsiak voltunk, hogy mi történik azokkal, akiket a határrendészet munkatársai megtalálnak.

Amennyiben egy legálisan vagy illegálisan érkezett külföldi menedéket kér Magyarországon, a menekültügyi hatóság beszerzi a rendelkezésre álló bizonyítékokat, és ezek alapján dönt arról, hogy az érintett személy jogosult-e nemzetközi védelemre, és ha igen, milyenre. Bizonyítékként egyebek között okmányokat, nyilatkozatokat, szakértői véleményeket, ország-információkat, valamint szakhatósági állásfoglalásokat vesznek figyelembe a hatóság munkatársai. Ha az érintett nem jogosult nemzetközi védelemre, idegenrendészeti eljárás indulhat ellene, amelynek eredményeként sor kerülhet a származási országába való kiutasítására.

Mint megtudtuk, egy év alatt 19 ezerről több mint 42 ezerre nőtt a benyújtott menedékjogi kérelmek száma Magyarországon. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) főigazgatója, dr. Végh Zsuzsanna elmondta, hogy 2012-ben 2157 menedékjogi kérelmet nyújtottak be, 2013-ban 18 900-at, tavaly pedig 42 777-et, a növekedés mértéke pedig a hatóságot is meglepte.

2014 utolsó két hónapjában majdnem annyi menedékjogi kérelmet nyújtottak be, mint az év többi részében
Fotó: Szendi Péter


- A növekedés nyáron kezdődött, és az év utolsó hónapjaiban volt igazán jelentős: novemberben 9 ezer, decemberben 13 ezer kérelmezőt regisztráltak, az idén pedig már több mint háromezret. Az adatok szerint az ezer lakosra jutó menedékkérők száma Magyarországon a második legmagasabb - mondta el.

Az országba egyrészt Törökország felől, Szerbián keresztül érkeznek menekültek, másrészt Románián és Ukrajnán keresztül. Magyarország tranzitországnak számít: a kérelmezők nagy része nem ide indul, csak rajtunk keresztül vezet az út a befogadó országokba. A menedékjogi kérelmeket kérők fele Koszovóból érkezett, 20 százalékuk afgán, 16 százalékuk pedig szír állampolgár. Dr. Végh Zsuzsanna felhívta a figyelmet arra, hogy az eljárások több mint felét meg kell szüntetniük, mivel a menedékkérő az eljárás lezárulta előtt elhagyja az országot.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal sajtóosztályának munkatársa elmondta, hogy a nemzetközi védelemben részesített személyek elismerésüket követően további 60 napig tartózkodhatnak a menekültügyi hatóság által fenntartott befogadó állomások valamelyikén. Információink szerint Debrecenben, valamint Bicskén működik ideiglenes befogadó állomás, ahol elhelyezik a migránsokat. Ez idő alatt ugyanazokat az ellátásokat vehetik igénybe, mint azok a menedékkérők, akiknek az ügyében még nem született döntés. Néhány kivételtől eltekintve a védelemben részesített személyek a magyar állampolgárokkal azonos jogokat és kötelezettségeket élveznek. További sorsuk elsősorban annak függvénye, hogy az integrációjuk mennyire sikeres, ami leginkább az egyéni képességeiktől, hajlandóságuktól és körülményektől függ.

A BÁH főigazgatója hangsúlyozta: a rendelkezésre álló forrásokat, amelyek most megoszlanak a valódi védelemre szorulók és a gazdasági menekültek között, a valódi védelemre szorulókra kellene fordítani. 2013-ban 1,8 milliárdot, addig tavaly 2,6 milliárd forintot fordítottak a menekültekre. Tavaly óta lehetőség van a védelemben részesítettek társadalmi integrációja érdekében pénzbeli támogatásra is. Csaknem ötszáz ilyen támogatási szerződést kötöttek, és több mint kétszázmillió forintot fordítottak erre, azonban nagyon sok szerződést meg kellett szüntetni azért, mert a védelemben részesített elhagyta az országot.

A migráció növekedésének kiváltó oka lehet, hogy a válságövezetekben romlott a biztonsági helyzet, illetve az, hogy sokan a gazdasági nehézségek miatt indulnak útnak. A menedékjogot kérők több mint fele gazdasági ok miatt indult útnak, a rossz szociális ellátórendszer, a nehéz életkörülmények miatt. A gazdasági célból útnak indulók azonban gyakran kihasználják, hogy az elhúzódó eljárások ideje alatt különböző támogatások illetik meg őket.

Információink szerint a múlt hétvégén, Vas megyében talált illegális migránsok még nem jelezték menedékjogi kérelmüket a hatóságok felé.

Kapcsolódó anyagok:

Egyre több a menekült: kétéves gyermeket is találtak a hétvégén Szombathelyen

Illegális migránsok őrizetbe vétele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!