Hírek

2016.09.13. 14:36

4+1 szabály a tűzgyújtásról! – Ahol nincs rendelet a tűzgyújtásról, ott nem lehet a kertben égetni!

Miután visszavonhatatlanul beköszöntött az ősz, érdemes átismételni a kerti hulladékégetés szabályait. Íme, öt fontos szabály, amit célszerű betartania, mikor tüzet gyújt.

Budai Dávid

1. Elsőként azt kell szem előtt tartani, hogy főszabály szerint tilos szabadtéren égetni. – derül ki a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ma közzé tett közleményéből. Belterületi, kerti égetésre csak akkor van lehetőség, ha azt külön önkormányzati rendelet megengedi. Fontos tehát, hogy mielőtt udvarunkon tüzet gyújtunk, járjunk utána a helyi szabályozásnak, amely pontosan meghatározza, mely időszakokban, mely napokon és mely időkeretben van lehetőség a tűzgyújtásra. Ahol nincs erre vonatkozóan helyi önkormányzati rendelet, ott égetés céljából tüzet gyújtani szigorúan tilos.

2. Lehetőség szerint úgy kell megválasztani az égetés helyét, hogy ne legyenek a közelben fák, bokrok, száraz növények, amelyekre a lángok könnyen átterjedhetnek.

3. Fontos az is, hogy szeles időben ne gyújtsunk tüzet, mivel a szél az égő leveleket könnyen felkaphatja, és így a tűzrakás környezete, vagy akár a szomszéd udvara is pillanatok alatt lángba borulhat. Amennyiben égetés közben támad fel a szél, fejezzük be a tevékenységet, oltsuk el a tüzet, és egy későbbi időpontban folytassuk a munkát.

4. Pontosan ezért talán a legfontosabb szabály, hogy soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a tüzet, és mindig tartsunk készenlétben oltásra alkalmas eszközöket. Legjobb, ha megfelelő mennyiségű vizet, homokot és kéziszerszámokat készítünk elő a közelben, hogy ne kerüljünk váratlan helyzetbe, és azonnal el tudjuk oltani a lángokat, mielőtt azok elszabadulnak.

+1. Ha tevékenységünket befejeztük, mindig alaposan győződjünk meg arról, hogy megfelelően eloltottuk a tüzet és biztonságosan hagyhatjuk el a területet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!