Hírek

2016.12.16. 11:17

459 kifizetetlen számla: a Mérei-ügy borzolta a kedélyeket a közgyűlésen

Egyetlen plusz napirendet fogadott el a csütörtöki szombathelyi közgyűlés: beszámoló a Mérei Tamás és az önkormányzat közötti, perekkel és ügyészségi vizsgálattal járó ügyről.

Vadas Krisztina

Nemrég sajtótájékoztatón Mérei Tamás, a Savaria Szimfonikus Zenekar egykori igazgatója azt  mondta, hogy az ellene felhozott vádakban ártatlannak találták. Aláírásgyűjtés is indult annak érdekében, hogy kerüljön vissza a közéletbe, a felhíváshoz neves közéleti személyiségek, művészek is csatlakoztak.

A csütörtöki közgyűlésen azonban az önkormányzat álláspontját is szerették volna hallani a képviselők.

Dr. Károlyi Ákos jegyző ismertette az ügy részleteit. Míg Mérei 2015 januárjában 100 milliós hiányról számolt be, addig a vizsgálat 153 millió forintos fedezet nélküli kiadást mutatott ki. Emellett az egykori igazgató nem vezette a kötelezettségvállalások nyilvántartását és a pénzügyi beszámolókban sem valós adatokat tüntetett fel. Ezt az ügyészség jelentése is megállapította, ám mindennek ügyészi megrováson kívül nem lett súlyosabb következménye.

A 2015. január 29-én tartott közgyűlésen aztán menesztették Méreit a pozíciójából. Ekkor indított munkaügyi pert a zenekar egykori vezetője, amelyet elvesztett. (A perről ITT számoltunk be.)

Molnár Miklós gazdasági alpolgármester számadatokat is mondott: a vizsgálat során összesen 459 kifizetetlen számlát találtak, amelyeknek egy része nem is szerepelt a könyvelésben. Hozzátette: az önkormányzat alatt működő GAMESZ (Gazdasági Műszaki Ellátó Tervezet) több mint tíz munkatársának csaknem egy évébe telt, hogy rendbe tegye a zenekar pénzügyi helyzetét.

Mérei újbóli kinevezéséről a zenekar élére dr. Puskás Tivadar polgármester azt mondta: az állás betöltött, nincs üres pozíció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!