Hírek

2017.01.24. 17:05

60 éve gyorsan, pontosan, érdekesen mindenről, ami Vas megyében történik

Szombathely - 60 éves születésnapját ünnepli lapunk, a Vas Népe. Ha pontosak akarunk lenni, akkor nem is a születésnapját, hanem a keresztelőjét, vagy ha jobban tetszik, a névadóját.

Halmágyi Miklós

A tényleges születésnap megünnepléséhez jócskán vissza kellene mennünk az időben. Egészen pontosan 127 évet. 1889. január 6-án alapították meg a Vasvármegye című lapot, amely 1945. március 26-áig jelent meg megszakítás nélkül, s amely egészen különleges helyet foglal el nemcsak a megye, de a Dunántúl, sőt az egész ország sajtótörténetében. A lap alapítója és tulajdonosa, a híres és hírhedt (később népbíróság előtt is állt) Lingauer Albin, ahogy mondani szokták, korát megelőzve ismerte fel, hogy egy helyi napilapra, a helyi nyilvánosság megteremtésére milyen nagy szükség van, vagy inkább lesz. Vidéken megjelenő napilapként a Vasvármegye nagyon sokáig kuriózumnak számított. Lingauer a lapot nemegyszer saját politikai ambíciói szolgálatába állította - a sajtótörténészek szűkszavúan erről csak annyit jegyeznek meg, hogy a lap politikai arculata többször változott -, de múlhatatlan érdeme, hogy színvonalas lapot adott ki, és rászoktatta az újságolvasásra a Vas megyeieket. Ennek hatása, bármilyen hihetetlen, de máig érződik.

A Vasvármegyét a Vas Népe hivatalosan is jogelődjének tekinti. A második világháború után a Vasvármegye nyomdájában, a kiadó infrastruktúráján, részben szerkesztő gárdájával készültek az utódlapok, egészen a Vas Népe megszületéséig. Kezdetben a pluralista sajtó dominált. Szabad Vasmegye néven jelent meg egy magát demokratikus napilapnak nevező újság, amely 1946 áprilisától az MKP lapja lett. Vele párhuzamosan jelent meg egy ideig az Új Hang, a szociáldemokraták lapja, amely 1948-ban felvette az Új Vasvármegye nevet. Nem sokáig, mert annak az évnek áprilisában a Szabad Vasmegye és az Új Vasvármegye egyesüléséből létrejött a Vasmegye című napilap, amely ezt követően egészen 1956. november végéig jelent meg ezen a néven. A Vasmegye kezdetben politikai napilapként aposztrofálta magát, majd az MDNP lapja lett. A megye napilapja hatvan évvel ezelőtt vette fel a Vas Népe nevet, majd a rendszerváltozást követően, 1990. október 8-án vált az aktuális politikától független napilappá, ahogy nagyjából ezzel egyidőben az egész magyar sajtó új alapokra helyeződött, és élte mindenfajta értelemben fénykorát.


A Vas Népe stábja: egy fotóra összegyűltek a szerkesztőség munkatársai, az értékesítők és a terjesztéssel foglalkozó kollégák Fotó: Szendi Péter, Sziffer Gábor

A Vasvármegye örökségével, az olvasók szeretetével a Vas Népe is jól sáfárkodott. A hatvanas évek végén érkezett Szombathelyre a lap történetének egyik meghatározó szerkesztője, főszerkesztője, Pozsgay Zoltán, aki modern, olvasható, informatív, korszerű megoldásokat alkalmazó napilapot épített, jó érzékkel kiválasztott tehetséges kollégákkal. Egy, az ország nagy részénél polgárosultabb közegben, a nyugati határszélen, Ausztria szomszédságában szükség is volt erre a nyitottabb, az értékekre jobban odafigyelő, nem csak lózungokban gondolkodó újságírásra. A lap példányszáma, olvasótábora, olvasottsága folyamatosan nőtt, s a rendszerváltozáskor egy stabil szakmai és anyagi háttérrel rendelkező lapot és kiadót vett át a német szakmai befektető, az esseni székhelyű nagy, regionális Westdeutsche Allgemeine Zeitung lapkiadó. Kezdetben óvatos várakozás jellemezte az új tulajdonos magatartását, majd néhány év elteltével megindultak a beruházások, számítógépes rendszer kiépítése, nyomdai fejlesztés, saját terjesztés kiépítése, a hirdetési rendszer racionalizálása, a lapok arculatának áttervezése. A Vas Népe mellett a Zalai Hírlap, a veszprémi Napló, valamint a Fejér Megyei Hírlap és a Dunaújvárosi Hírlap is a WAZ - később Funke Verlag - tulajdonába került, és ezzel létrejött Magyarország egyik legjelentősebb lapkiadói csoportja, a Pannon Lapok Társasága. Tavaly év végén a német tulajdonos úgy döntött, hogy megválik magyarországi médiaérdekeltségeitől. Az új tulajdonos, a Mediaworks is ismert, elismert szereplője a magyar médiapiacnak, szakmai befektetőként garancia arra, hogy Vas megye közkedvelt napilapja a kor igényeinek megfelelően fejlődjön tovább.

Maga a Vas Népe is bővült, fejlődött folyamatosan ebben az időszakban. A példányszám megtartása mellett teljesen „color" lett az újság, nőtt a terjedelem, új rovatok indultak. Megjelentek a mutációk, helyi kiadások, megfogalmazódott a civil tudósítói hálózat kiépítésének igénye, a folyamatos jelenlét a megye legkisebb településein is. Az ezredfordulótól kezdve a legnagyobb kihívást az online média térhódítása jelentette, erre a választ a Vas Népének és kiadójának, a PLT-nek is meg kellett találnia. Az olvasói szokások átalakultak, és alakulnak ma is, de a célok ma sem mások: nap, mint nap olyan lapot adni olvasóink kezébe, amelyben megtaláljak mindazt, ami érdekes, ami fontos, ami releváns. Mindezt úgy, hogy ebben a felületességre hajlamos világban az értékek se sikkadjanak el, különös tekintettel a helyi értékekre. A Vas megyei sajtó története - kezdve a Vasvármegyétől egészen a mai Vas Népéig - arról szól, hogy a megyében élők számára mennyire fontos a lokálpatriotizmus, mennyire fontos a szülőföld szeretete. Ezért lényeges az, hogy lapunk szerkesztői, fotósai, riporterei, figyelembe véve a 21. század kihívásait, változásait, hogyan tudnak mindennek megfelelni.

A Vas Népe olvasottsága, népszerűsége azt jelzi, hogy meg tudnak. Leszámítva a bulvár- és sportlapokat, a Vas Népe ma példányszáma alapján a második az országban a napilapok piacán. Háztartásokra vetített lefedettsége pedig a legmagasabb, nemzetközi viszonylatban is imponáló. A magas előfizetői szám lehetővé teszi, hogy a kiadó kapkodás és bizonytalankodás nélkül tervezhessen, a megyében mindenütt jelen lévő terjesztői hálózat pedig szavatol azért, hogy közvetlenül kapjunk visszajelzést olvasóinktól, személyes ismerőse legyünk mindenkinek, aki a megyében él. Újszerű és innovatív üzleti ajánlataink mindezeken felül azt kínálják üzleti partnereink számára, hogy a nekik leginkább megfelelő megoldásokkal, az ő hasznukra és érdekükben működjünk, kihasználva minden potenciális lehetőséget, ami a Vas Népe olvasottságában, lefedettségében rejlik.

A lap olvasói, előfizetői és munkatársai, dolgozzanak bármelyik területen, ugyanabban érdekeltek: egy olvasható, érdekes, minden helyi információt megjelenítő lap elkészültében. A Vas megyében élők számára ma is a Vas Népe az első számú hírforrás, az internet és az elektronikus média térnyerése ellenére is, egyszerűen azért, mert ilyen nagy számban, ilyen részletesen, nap, mint nap, a megye minden részéből egyik médium, nyomtatott sajtó, portál vagy éppen helyi televízió sem számol be. Azt szoktuk mondani, hogy egy napilap minden este meghal egy kicsit, majd másnap ismét feltámad. A szerkesztőség ilyenkor többnyire üres oldalakkal néz szembe, amelyeket értelemszerűen meg kell töltenie. Friss, érdekes és helyi hírekkel, információkkal. Ez azt jelenti, hogy a Vas Népében minden oldalon naponta megjelenik legalább tíz-tizenöt kisebb-nagyobb Vas megyei információ, azaz tizenhat oldallal számolva legalább százhatvan. Ezt rajtunk kívül egyik médium sem tudja, de nem is akarja produkálni.

Ebben van az erőnk, a jövőnk, a „Vas megyeiségünk". Ebben rejlik olvasóink szeretete, ragaszkodása, ebben rejlik az is, hogy ebben a zavaros, zűrös médiavilágban még mindig viszonyítási pont, hivatkozási alap tudunk lenni.

Végezetül egy személyes megjegyzés. Némi kihagyással 1984 óta dolgozom a Vas Népe szerkesztőségében, kiadójánál - különböző posztokat betöltve, feladatokat megoldva. A fél életemet töltöttem el ezek között a falak között (a falak két épületet jelentenek egyébként, a Berzsenyi téren az egyiket, a másikat a Széll Kálmán utcában). Számtalan cikk, fotó, szerkesztett lapszám, külön kiadvány, magazin kapcsolódik ezekhez az évekhez. Számtalan barátság, ismeretség, vita és szakmai elismerés. Köszönet érte az olvasóknak!

Kapcsolódó cikk:

Időutazásra hívjuk olvasóinkat a Vas Népe segítségével - Mutatjuk a régi címlapokat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!