Hírek

2015.11.18. 07:21

8+1 tanács a karácsonyi bevásárlási lázhoz

Jótállás, blokk, szavatosság, garancia. Mindent elmondunk arról, hogy kerülheti el a tipikus vásárlócsapdákat.

Budai Dávid

Alig több mint egy hónap, és már mindenki túl is lesz az év legnagyobb beszerzésén, a karácsonyi bevásárláson. A csokimikulások már jó ideje integetnek csokikezükkel a polcról, de mi most nem velük, hanem a jóval nagyobb falatnak bizonyuló ajándékvásárláshoz adunk tanácsokat, nem is keveset. A tippadásban Várallai Károly, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Vas Megyei Szervezetének elnöke volt a segítségünkre.

Az első és legfontosabb, amit minden ajándék megvásárlása előtt célszerű megfogadnia, hogy legyen körültekintő. Éppen ezért soha ne vegyen olyan terméket, amelynek nincs magyar nyelvű kezelési útmutatója. Utcán, árusoktól meglehetősen kockázatos dolog márkás ruhát vagy elektromos készüléket venni. Ha mégis úgy dönt, hogy az 50 ezer forintos robotgépet a viaszosvászonnal borított pultról a legjobb megvenni, akkor okvetlenül kérje el az árus elérhetőségét, hogy probléma előtt legyen kihez fordulni.

Ha úgy érzi körültekintően járt el, amikor kiszemelte a legtutibb ajándékot, jól teszi, ha nem lankad a figyelme. A második tanácsunk a blokkal kapcsolatos. Nem csak a meglétét kell ellenőrizni, de azt is, hogy minden adat – így például a dátum – pontosan van-e feltüntetve rajta. Ellenőrizze, hogy azt az árat számolták-e fel, ami ki volt írva az adott árura, és azt is figyelmesen olvassa el, hogy a megvásárolt tételek vannak-e rányomtatva. Így például, ha ön egy olasz hasított bőr cipőt vett, ne szerepeljen a blokkon az, hogy víztaszító kamásli. Ha minden rendben, gondosan őrizgesse a blokkját, mert egy napon, amely talán el sem jön soha, még szüksége lehet rá.

Amennyiben tartós fogyasztási cikket vesz, jól teszi, ha azonnal ellenőrzi, működik-e, mert ha hibás, akkor azt az üzlet három napon belül köteles kicserélni. Ez tehát a harmadik tanácsunk. A negyedik pedig az, hogy jó, ha tudja, csak azért mert meggondolta magát, vagy, mert alulbecsülte a nagypapa derékméretét még nem köteles a kereskedő visszavenni az árut. Más kérdés, hogy ezt – főleg karácsonykor – a vevők megtartása érdekében általában megteszik. Mindenesetre nem árt, ha előre tisztázza ezt a kereskedővel. A karácsonyi tülekedésben se feledje ötödik tanácsunkat, miszerint minden termékre van két év szavatosság. Azoknál a termékeknél ahol pedig egy év kötelező jótállás van, ott a jótállási időben meghatározott időtartamon belül valamennyi hibáért a forgalmazó vállalja a felelősséget. Mindez természetesen az akciós árukra is vonatkozik, kivéve persze, ha a vevő egy olyan hiba miatt reklamál, amiért a termék le volt értékelve, és erről őt az eladó tájékoztatta. Hatodik tanácsunk tehát, hogy ha baj van az akciós termékkel, vigye vissza. A kereskedők gyakran továbbküldik a panaszkodó vevőt a garanciális javíttatásokért felelős szervizbe. Önnek azonban joga van mindezt a kereskedővel intézni, ez a hetedik tanácsunk.

Végezetül pedig eláruljuk, hogy javíthatatlan termékek esetében nem kell levásárolnunk a termék árát, nyugodtan kérjük vissza a pénzünket.

+1. Bónuszként felhívjuk a figyelmet arra, hogy az nullaszázalékos áruhitel a legtöbb esetben pénzbe kerül, mivel a THM nem tartalmaz minden költséget. Mielőtt döntene, érdeklődjön.

fotó: Unger Tamás

Mivel az online értékesítés húsz százalékkal magasabb a karácsonyi szezonban, adunk pár tippet a netes vásárlás csapdáinak elkerüléséhez is. Mindig csak megbízható honlapról vásároljunk és soha ne a saját bankkártyánkkal. Készítsünk egy virtuális pénztárcát, amelyre kizárólag azt az összeget töltsük, amelyre szükségünk van. Számoljunk azzal, hogy hiába olcsó és kényelmes a netes vásárlás, a kiszállítás pénzbe kerül. Habár a legtöbb esetben egy bizonyos értékhatár fölött ezt a cégek elengedik. A netes vásárlás legnagyobb hátránya, hogy nem tudjuk végigtapogatni a ruhákat, és felpróbálni sem tudjuk azokat. Mielőtt virtuális kosarába rakna valamit, bizonyosodjon meg a ruhaméretéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!