Hírek

2011.06.03. 11:11

77 éves a Városi Strandfürdő - akkor és most

Városi Strandfürdő, régen kölyökzsivaj és strandzaj töltötte meg a környéket, manapság már halkabban, csak fiatalok látogatnak ki a medencében létesült triálpályához.

Garai Antal 'Atom'

Szombathelyen, 1904-ben hozott határozat alapján nyitott meg az első ingyenes népfürdő, amely 1905 június 29-től a Perint patak mesterségesen felduzzasztott szakaszán létesült. Harminc évig ez volt a város egyetlen szabadtéri strandfürdője. A városi modern strandfürdő 1934-ben nyitott meg a Városligetben, egy szögletes úszó- és egy kör alakú gyerekmedence állt a vendégek rendelkezésére.

A vizet a Gyöngyös-patak tisztított vize szolgáltatta. A II. Világháborúban komoly károkat szenvedett. 1972-től napközis táborként üzemelt: Mai sorsa bizonytalan!


A medencében pár éve triál pálya létesült, melyet Prépost Tamás, egykerekűs/uniciklis fiatal hozott létre, erről írt cikkünk ide kattintva olvasható.

A medence oldalainak egy részét tavaly nyáron a Savaria Egyetemi Központ Képi ábrázolás szakos hallgatói festették ki. Erről készítettünk képgalériát, videót és egy cikket is, amely itt olvasható/látható.

Videó a festésről (video: Garai Antal Atom):

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!