Hírek

2013.02.01. 11:35

800 millió forintos beruházást hozhat Vas megyébe egy gép előállítása

Vas megye - Új magyar gyártó és fejlesztő üzem létesülhet a régióban, mely akár 150-400 embernek adhat majd munkát. Egyedülálló, a piacon nem létező mezőgazdasági gép fejlesztéséről és gépgyár létrehozásáról van szó.

Kelemen Attila

Léber Szabolcs az elmúlt években számos gépet, készüléket, alkatrészt tervezett. Az esetek nagy részében a tervezéstől a kivitelezésig, automata rendszerek esetében a programozásig bezárólag készültek el ezek a gépek. Ezúttal egy energiatakarékos, jó hatásfokú, intelligens, multifunkcionális mezőgazdasági talajelmunkáló gép/gépcsoport fejlesztésén dolgozik. A munka kétharmadán már túl vannak, elindult a gyártás tervezése, a koncepció kialakítása, és elkezdtek tárgyalni a befektetőkkel, mérlegelik az üzem regionális telepítésének lehetőségeit. Vas megye is szóba került, mint lehetséges székhely.

- Voltak-e már üzleti tárgyalások ez ügyben, sikerült-e befektetőket találni, ha igen akkor milyen eredménnyel?

- Már az elmúlt év közepe táján elkezdtem potenciális partnereket, befektetőket keresni. Eddig abszolút pozitív, kedvező részeredményekkel zajlanak ezek a megbeszélések. Az az igazság, hogy a projekt ezen része sem egyszerű. Nagyon fontos a figyelem-felkeltés, ami egyfajta generátorként funkcionál a folyamat elején. Egy befektető, vagy kockázati tőkés több dolgot tart szem előtt és ez alapján mérlegel. Mennyire élet- és piacképes a projekt, mennyire újszerű, melyik a célágazat és milyen igény van rá? Illetve a befektetett összeg mennyi idő alatt, milyen profittal térül meg? Azért mondhatom, abszolút biztatóak az eddigi tárgyalások, mivel a gép sokkal jobbat tud mutatni, mint csoporttársai.

Léber Szabolcs a lehetőségeket mérlegelve Vas megyét tartja  a legalkalmasabbnak az üzem létrehozására

- Már meg is van a partner, és ezek szerint biztosnak mondhatjuk a beruházást?

- Nem, természetesen még nem alakult ki a végleges felállás. Jelentős összegről van szó, egy komplett üzem kivitelezéséről, beindításáról és üzemeltetéséről. Több, egymástól független személlyel/szervezettel zajlanak ezek a megbeszélések, szerencsére kedvező fejleményekkel, de még kell néhány hónap, hogy minden tisztázódjon és döntés születhessen. A partnert tekintve a legfontosabb, amiből semmiképp sem engedek: csak olyannal van esély végső kézfogásra, aki magyar, magyar székhelyű, mindenféle külföldi érdekeltség nélkül. Természetesen ezen feltételeknek megfelelve, még abszolút nyitott az ügy.

- Tehát mondhatjuk, hogy kitaláltatok egy forradalmi mezőgazdasági gépet, amire alapozva egy gyártóüzemet hoztok létre?

- Így van. A forradalmi szót én úgy értelmezem, hogy ez egy olyan gép, ami természetesen a mostani technika sok évtizeden keresztül kikísérletezett jó részeit, elveit természetesen felhasználja, de több lényeges dologban sokkal jobb, mint a jelenlegiek. És ami a legfontosabb, hogy a mai modern kor igényeihez (energiamegtakarítás, gyorsaság, pontosság, intelligencia) alkalmazkodik.
A szóban forgó mezőgazdasági gép/gépcsoport tömeggyártást igényel, mivel óriási a felvevő piac. Mondhatjuk ezt, ha csak hazai, de akár ha nemzetközi szinten vizsgálódunk. A cél, hogy egy újabb sikeres magyar terméket hozzunk létre, ami jól helyt áll a világpiacon is. Hogy ki tudjuk szolgálni a vevői igényeket, komoly beruházásra, gyártóüzemre van szükség. De nem csak egyszerű gyártóüzemre, hanem inkább gyártó-fejlesztő üzemre, mivel nemcsak egy gépről, hanem egy gépcsaládról van szó. Egy ilyen üzem nagyon sok embernek adhat munkát: a termékből kiindulva termékcsaládot akarunk kialakítani, amit gyártani, folyamatosan fejleszteni, értékesíteni, szervizelni kell.

- Az üzemet ezek szerint Vas megyébe tervezitek?

- Én Vas megyei születésű vagyok, ide kötődöm, annak ellenére, hogy az elmúlt években legtöbbet Győrben tartózkodom. A győri ipari parkot, az ott dübörgő ipart jól ismerem, makro szinten részese is vagyok. De a lehetőségeket is mérlegelve én mégis Vas megyét tartom erre alkalmasabbnak. A megyén belül természetesen nekem is Szombathely mellett szólna a legtöbb érv, de szeretnék ez ügyben a kisebb települések vezetőivel is tárgyalni. A megyéből rengeteg jó szakember, mérnök tanul Győrben a Széchenyi István Egyetemen, akikből sokan a tanulmányok után ott is telepednek le, vagy később kénytelenek odaköltözni a jobb lehetőségek miatt. Ha újabb lehetőségek teremtődnének, miért ne maradnának itthon? Miért ne kamatoztatnák tudásokat és teremtenének értéket itt? Persze ez aktuális kérdés lehet a külföldre vándorlók esetében is.

- Mire alapozod, hogy egy sok évvel ezelőtt megszületett ötletedből ilyen komoly dolog jöhet létre?

- Volt egy ötlet, ami sok éven keresztül csak formálódott, tapasztalatok gyűltek hozzá, majd konkrét tervek lettek belőle. Én annak idején nagyon sokat dolgoztam ilyen gépekkel, személyes tapasztalataim vannak, ami mindennek az alapja és minden innen indult ki. Még nagyon messze voltam a mérnöktől, mikor már azon gondolkodtam, hogyan lehetne javítani, miket kellene módosítani rajta, hogy lehetne a legkönnyebben és legjobb minőségben dolgozni velük. És ez a kulcsa mindennek. Tudniillik ha fejlesztésről beszélünk, kétfajta mérnököt különböztethetünk meg. Van, aki elvégzi az egyetemet, nincs gyakorlati tapasztalata, de elhelyezkedik egy vállalatnál adott esetben fejlesztőnek vagy konstruktőrnek, és tervez valamit. Ilyen esetben komplex dolog nehezen szokott elsőre jól, tökéletesen, vagy formabontóan sikerülni.
A másik, aki a diploma megszerzés előtt, közben, utána életszerűen benne van abban a közegben, amin később dolgozik és fejleszt. Ha a szóban forgó gépek terén én az első csoportba tartoznék, akkor nem lennék biztos a gép sikerében, működőképességében és nem mernék ennyire távolra mutatóan gondolkozni. Biztosan sok mezőgazdasági vállalkozó is olvassa ezt a cikket. Tőlük kérdezve, felkeltené-e az érdeklődésüket, ha olyan talajelmunkáló gép lenne a piacon, ami a mostaniaktól eltérően kiküszöböli az emberi (direkt vagy véletlen) hibatényezőt, önmagában több gépet helyettesít, azaz multifunkcionális? Felkeltené-e az érdeklődésüket, ha kritikus időszakokban is használható a gép, ha minden környezethez alkalmazkodik? Ha több műveletet lehet egyszerre elvégezni vele, ha sokkal hatékonyabban végzi munkáját, ami által nő a terméshozam és a haszon, és ráadásul mindezt lényegesen kevesebb energiával, lényegesen kevesebb ráfordított idővel végzi?

- Az elmúlt években már többször szerepeltél autós mellékletünkben az alternatív hajtású járművetek fejlesztéseivel. Azt a vonalat is folytatod, lesz-e belőle hasonlóan komoly terv?

- Versenyekre jártunk/járunk a csapattal, minden évben fejlesztettünk valamit és barkácsoltunk egy járművet. Sajnos lényegesen kevesebb időráfordítással, de még most is csináljuk. A mostani projekt is részben az energia-hatékonyságról szól. A legfőbb küldetése a fejlesztésnek, hogy minél kevesebb energiával lehessen ugyanazt a műveletet elvégezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!