Hírek

2015.03.11. 09:57

A bank mindent visz? - Egy szombathelyi devizahiteles pár kálváriája - Vas megyében nem kell félni a kilakoltatástól

Megyei körkép – A vasi önkormányzatok segítséget nyújtanak többek között azoknak is, akiket lakbérhátralék miatt a kilakoltatás veszélye fenyeget, de a deviza alapú hitelt felvevők is fellélegezhetnek.

Szendi Péter

Talán senkinek sem kell túl messzire mennie az ismeretségi körében ahhoz, hogy hitelvisszafizetési problémákkal szembesüljön. Jobb esetben csak a nadrágszíjat kell összehúzni, és lemondani a félretett pénzről, rosszabb esetben azonban a családok létminimuma is veszélybe kerül a megemelkedett törlesztőrészletek miatt.

Egy nevét nem vállaló szombathelyi nő és párja 2006-ban vettek fel euró alapú lakásépítési hitelt, majd ezt a bank javaslatára módosították svájci frank alapú hitelre, mondván,  sokkal kiszámíthatóbb, és kedvezőbb havi törlesztőrészletet kell majd fizetniük. – Az élet szomorú fintora, hogy a társam munkanélkülivé vált, segélye ugyan folyamatosan a hitelező bank számlájára került, de nyilván az időközben többszörösére emelkedett törlesztőrészleteket teljes egészében már nem tudtuk fizetni, így a szerződésünket újra módosították, de nem csökkent jelentősen a havi törlesztőrészlet. Mindazok ellenére, hogy fizettünk ugyan, de amennyit a bank követelt tőlünk, nem tudtunk, a módosítást követően két hónapra -  közjegyzői okiratba foglaltan - felmondták a szerződésünket – mondta el az asszony.

Dabasi Tamás
Fotó: Lisztmayer Zsófia

Március 1-jén véget ért az önkormányzati lakásokra vonatkozó moratórium, vagyis a hónap első napjától nem védettek azok, akiknek lakbérhátraléka vagy egyéb tartozása van. Dabasi Tamás, a sárvári alapítású Fehér Kéményseprők Országos Szövetségének elnöke elmondta, hogy a kormány gondoskodott arról, hogy a járási kormányhivatalokban segítséget kapjanak azok, akik ilyen helyzetbe kerültek. – Ehhez egy hatoldalas dokumentumot kell kitölteni, amin fel kell tüntetni az összes elmaradt tartozást. Az összeg kiszámítását követően egy családsegítő segítségével egyezkednek az adósok a szolgáltatókkal, és három részre osztják a tartozást. Egy részét fizeti a kormányhivatal, valamekkora összeggel az adósnak is hozzá kell járulnia, valamint a tartozás bizonyos összegét elengedi a szolgáltató is. Így az adósság összegét néhány hónap alatt ki tudják fizetni. Ha jól tudom, akkor az önkormányzati bérlakások esetén, ha valakinek lakbérhátraléka van, akkor van lehetősége arra, hogy bekerüljön az adósságrendező programba, az elmaradt tartozását rendezzék, és ne lakoltassák ki. Nem is tudnék olyan vasi önkormányzatot mondani, ahol ne segítenének ilyen esetben a bajba jutottaknak – tette hozzá a Fehér Kéményseprők Országos Szövetségének elnöke.

Dabasi Tamástól elmondása szerint a banki válság miatt került napvilágra, hogy a hitelszerződések nem úgy működnek, ahogy kellene. – Az emberek nem tudják fizetni a havi törlesztőrészleteket, a törvény alapján pedig a munkáltató levonhat a béréből. Nem egyszer előfordul, hogy az inkasszó és a letiltás egy időben megy ki, és abban a hónapban a családnak egyszerűen nincs pénze. A törvény lehetővé teszi, hogy ilyen esetek előfordulhassanak. Ha a levonások következtében elveszíti a család a kereső bérének egy részét vagy egészét, akkor már nehezen megy a közüzemi és egyéb tartozások kifizetése, és felmondhatják a hitelszerződéseiket is. Sorban mentek tönkre az emberek, és ez vezetett a jelenlegi állapothoz, hogy a fél ország szegénységben él.

Illusztráció: Szendi Péter

A lakásépítési hitelt felvett hölgy elmondta, hogy a szerződés felbontása után érkeztek a végrehajtói foglalási jegyzőkönyvek, és mindent, amit lehetett, foglaltak. – Tettük, amit lehetett, leveleztünk a bankkal, jeleztük, hogy rossz anyagi helyzetünk csak átmeneti volt, tudjuk a bank felé teljesíteni a kötelezettségünket, ezért ne vonják a bérünket, és ne inkasszózák a számlákat, mert teljesen ellehetetlenültünk. A munkába járásunkhoz nélkülözhetetlen autónkat kivonták a forgalomból, így kénytelenek voltunk autót bérelni, hiszen ha ezt nem tesszük, elveszíthettük volna a munkahelyünket. Nem foglalkoztak velünk.  Mit tehettünk, kerestük a még megmaradt lehetőségeket, több esetben jártunk nagynevű budapesti ügyvédeknél, hogy képviseljék ügyünket. Válaszul azt kaptuk: nincs az a pénz, amit ki tudnánk fizetni a képviseletre.

Ezt követően - lesz, ami lesz alapon -  Vas megyében keresték a lehetőséget, és így jutottak el a Fehér Kéményseprők Országos Szövetségéhez, egy hét múlva pedig a bíróságon volt a beadványuk. – A  Szombathelyi Járásbíróság egy tavaly hozott törvény alapján szüneteltette a végrehajtást, így a folyamatban lévő pereinket felfüggesztették. Gépjárművünk forgalomba helyezését a végrehajtó megtagadta,  ezért a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarának írtunk levelet, amelyben kifogásoltuk a feloldások elmulasztását. Válaszukban azt írták, hogy panaszunk részben nem alaptalan, a felfüggesztések pedig a törvény előírásainak megfelelően megtörténtek, ezt kérnünk sem kellett volna. Ez így igaz, csakhogy a mai napig nem került forgalomba az autónk, értéktelenné, használhatatlanná vált.  Várjuk a banktól az elszámolást, amelyet alapos átszámolás után biztosan nem fogadunk el, mert úgy gondoljuk, hogy hibás, mint ahogy az egész szerződésünk is az. Kérni fogjuk a bírósági per továbbvitelét – tette hozzá a szombathelyi hölgy.

Dabasi Tamás megjegyezte, hogy a hitelek sem egyformák, hiszen más a felvett összeg, és mások a törlesztési feltételek is. – Most elindult egy folyamat, amelynek végeredménye remélhetőleg az lesz, hogy rendbe teszik a szerződéseket. A szerződéskötéskor megállapított havi törlesztőrészlet fölötti részt előtörlesztésként, annak a kamatjával együtt tőkecsökkentésre kell fordítani. Mivel nincs egyik szerződés mögött sem általános szerződési feltétel, ezért nincsenek érvényes szerződések. Tehát most el kell számolni az összeget, és új szerződéseket kell kötni az ügyfelekkel. Ez pedig nem csak a lakáshitelekre vonatkozik. Egy tavaly hozott törvény értelmében pedig a hiteltartozásokkal kapcsolatos végrehajtásokat 2015. december 31-éig vagy az elszámolás időszakáig felfüggesztik – mondta el Dabasi Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!