Hírek

2006.02.15. 18:59

A Baromfi Terméktanács szerint nincs veszély

\r\nBudapest (MTI) - A Baromfi Terméktanács (BTT) szerint a madárinfluenzával kapcsolatban az igazi veszély az, ha a valóságosnál nagyobb jelentõséget tulajdonítanak néhány szórványosan elhullott vadmadár esetének, és ezt összekeverik azzal, hogy zárt telepen, biztonságos körülmények között tömegesen tenyésztenek baromfikat, amelyek nem érintkezhetnek a fertõzött madarakkal.

Mórocz Zsolt

Földi Péter, a Baromfi Terméktanács titkára az MTI érdeklõdésére elmondta: továbbra is fokozottan ellenõrzik tenyésztõ baromfi telepek biztonságát, ahol emberi fogyasztásra zárt területen tenyésztik a házi szárnyasokat. Kiemelte: rendkívül kicsi a valószínûsége annak, hogy a Nagybaracskán illetve Csátalján elhullott, H5N1 vírussal fertõzött hattyúk érintkezzenek a tenyésztett baromfikkal.

rn

 A terméktanács titkára közölte: folytatják a múlt év vége elõtt elkezdett fogyasztói bizalomerõsítõ kampányukat. A Baromfi Terméktanács kalkulációja szerint az ágazat a madárinfluenzával kapcsolatos tévhitek következtében 2005-ben mintegy 2 milliárd forint bevételkiesést volt kénytelen elszenvedni a visszaesõ fogyasztás és az annak nyomán lecsökkent felvásárlási árak miatt.

rn

Véleménye szerint a madárinfluenza okozta fogyasztás-visszaesést követõen drága a fogyasztói bizalom helyreállítása, ezért uniós támogatást remélnek. Az eladatlan készletek tárolásához is szeretnének brüsszeli segítséget kapni, ám ez jelenleg még nem EU-konform támogatási forma.

rn

A fogyasztói bizalom visszaszerzésére indított reklámakcióhoz 3 millió euróra volna szükség az igazgató szerint, de legalább egymillió eurót szeretnének az uniótól kapni erre a célra. Utalt ugyanakkor arra, hogy a terméktanács a fogyasztói bizalom helyreállítására már 200 millió forintot fordított.

rn

A BTT elnöksége az MTI-hez eljuttatott közleményében hangoztatja: a magyar baromfiipar lesz a legszigorúbb ellenõre saját magának, és mindenhol a baromfiipar szakembereibõl létrehozott szakmai zsûrik ellenõrzik, hogy az üzemek betartanak-e minden biztonsági intézkedést, amely garantálhatja a hazai technológia elõírásos mûködését.

rn

Külön figyelmet fordítanak arra, hogy az egyébként is zárt rendszerben történõ baromfitenyésztés és feldolgozás semmiképpen se érintkezzék a külvilággal. A BTT ezért életre hívott egy olyan szakbizottságot, amely közvetlenül együttmûködik a hatóságokkal, ennek elsõrendû célja az állategészségügyi biztonsági szabályok betartatása. A BTT elnöksége rámutat arra is, hogy most elsõ számú közérdekké lépett elõ a feketegazdaság visszaszorítása, leállítása, az ellenõrizetlen hústermelés és feldolgozás teljes visszaszorítása. A feketegazdaság ugyanis kívül esik az ellenõrzés, a figyelem körén, és az így forgalmazott termékek hordozhatnak kockázatokat.

rn

A KSH 2006. február 1-jén nyilvánosságra hozott legfrissebb adatai értelmében a 2005. december 1-jei állapot szerint baromfikból 31,9 milliót tartottak az országban, ami 8,7 millióval kevesebb a korábbi, augusztus 1-jei adathoz képest.

rn

Az egy évvel korábbihoz képest a tyúkfélék száma 900 ezerrel csökkent. A tojóállomány így december 1-jén 15,5 millió volt, ugyanannyi, mint egy évvel korábban, a megelõzõ négy hónapi adatnál viszont 2,25 millióval több.

rn

A libaállomány 2005. december 1-jén mintegy 1,4 milliót tett ki, 757 ezerrel elmaradt az egy évvel korábbitól. A 3,4 milliós kacsaállomány 592 ezerrel, a 4,4 milliós pulykaállomány 823 ezerrel nagyobb volt, mint egy évvel ezelõtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!