Hírek

2009.07.29. 02:25

A Begas a lenzingi bűzműbe invitálta a rábakeresztúri hulladékégető ellenzőit

Szentgotthárd - A nyári, úgynevezett uborkaszezon sem jelentheti azt, hogy ne tartsuk napirenden: az e térségben élők semmiképpen sem akarják, hogy a tervezett égetőmű Heiligenkreuzban épüljön meg.

Szenkovits Péter

Egy minapi beszélgetésen elhangzott: bármit is csináltok ti, az osztrákok akkor is ott építik föl a bűzművet, ahol azt eredetileg eltervezték. Azaz: néhány száz méterre Szentgotthárdtól, illetve az Őrségi Nemzeti Parktól. Az osztrákok mindig is erősebbek voltak nálunk, s korábban is mindig, minden úgy történt, ahogyan azt ők akarták...

Nagyon sokunk kishitűnek tartjuk e vélekedést. Történetesen azért (is), mert Magyarország immár egyenrangú tagja - az Európai Unióban - Ausztriának. Ha a Bécsi Környezetvédelmi Szenátus - a seregnyi, valós érvekkel alátámasztott szakvéleményekre is épülő beadványok elbírálása után - úgy döntene, hogy mégis engedi az eredetileg tervezett helyen megépülni a bűzmonstrumot, akkor még mindig ott van az Európai Parlament, amelyhez fordulhatunk. Az nem lehet, hogy egy egész nép érdekei ellen döntenének!

Még tavasszal történt: mint emlékezetes, Heiligenkreuzban ültek le tárgyalni a szemétégető ügyében összehívott magyar-osztrák államközi bizottság tagjai. Az osztrák fél semmi másról nem volt hajlandó beszélni, mint arról, hogyan tudná hasznosítani Szentgotthárd az égető előnyeit . Szerintük az égetőnek semmi hátránya sem lenne...

A magyar fél viszont ahhoz ragaszkodott, hogy próbáljanak alternatív helyszínt keresni ennek a hiper-szuper erőműnek. Hiszen ismert: hazánkban gyakorlatilag százszázalékos a bűzmű eluta- sítottsága. De ha már olyan jó ez az égető, ne rekesszék ki előnyeiből Ausztria belső területének lakóit...

A Begas két képviselője, Karl Schnopp és Franz Schwenninger meghívta egy üzemlátogatásra a magyar tárgyalófelet Lenzingbe, ahol hasonló felállásban működik már egy szemétégető. Javaslatukat akkor lelkesen támogatta Leopold Zahrer, a bécsi Környezetvédelmi Minisztérium magas rangú hivatalnoka is. (Persze a Begas minden költséget állt volna.) A magyar fél nem reagált az ajánlatra.

Viszont a Bigas nevű osztrák környezetvédő szervezet civil aktivistái - mint arról lapunk a Pronas vezetőjétől, Soós Zoltántól értesült - előre be nem jelentett időpontban helyszíni szemlét tartottak Lenzingben (ez Szentgotthárdtól 330 kilométerre fekszik). Az általuk tapasztaltakból idézünk, hogy ismét nyomatékosítsuk: Az elsőfokú engedélyezési határozat szerint a tervezett heiligenkreuzi hulladékégető kizárólag a lenzingi Fibers GmbH energiaellátását szolgálja. Lenzingben is működik már egy évi háromszáz (300) ezer tonna kapacitású hulladékégető, amely az ott megtermelt energiát a Lenzing AG helyi termelőüzemében hasznosítja, azaz hasonló a felállás, mint amilyet Heiligenkreuzba terveznek.

Az osztrák környezetvédők leszögezik: A Begas a kezdetektől fogva egyoldalú, megszépített információkat adagol a heiligenkreuzi hulladékégetővel kapcsolatban. Ezek egyike volt, hogy a tervezett létesítménynek nem lesz negatív hatása a tájképre és a térség turizmusára. Ezzel összefüggésben többször utaltak a Lenzingben található hulladékégetőre példaként, ami csak pár kilométerre van az Attersee-től.

A Bigas aktivistái ellenőrizték ezeknek az állításoknak a valóságtartalmát. Kiderült: Lenzing környékének topográfiáját nem lehet összehasonlítani a Szentgotthárd- Heiligenkreuz melletti osztrák-magyar területtel. Az itteni ipari park beláthatósága a környező dombokról, valamint a Rába és a Lapincs völgyének síksága miatt sokkal nagyobb, mint a lenzingi létesítményé, melyet egy kisméretű völgybevágásba építettek.

Továbbá: A két lenzingi létesítmény - a hulladékégető és a termelőegység - több kéményéből távozó gázformájú kibocsátások rendkívüli módon uralják, és negatívan befolyásolják a tájképet, és valószínűleg elveszik egy elfogulatlan bámészkodó kedvét az ottani pihenéstől. Egy ilyen ipari létesítmény megjelenése a kibocsátásokkal együtt nem elfogadható egy termál-, természet- és környezetvédelmi térség közelében!

Ezen kívül fölmerül a kérdés, hogy az eddigi engedélyezési eljárás során a tájképre gyakorolt hatást figyelembe véve miért nem utaltak soha példaként a lenzingben található hulladékégetőre, vagy hasonlították össze e létesítmény hatásait és kibocsátási értékeit a tervezett heiligenkreuzi égetővel.

Se a hatóság, sem a szakértők nem orientálódtak a létező lenzingi hulladékégető után, hanem csupán spekulatívan értékelték a Heiligenkreuzba tervezett hulladékégető tájképre gyakorolt lehetséges negatív hatásait.

Az osztrák környezetvédők hangsúlyozzák: Ha már ennél az absztrakt szemléletmódnál is csak éppen elfogadható értékelés jött ki, még inkább megerősíti a szakértői véleményben való kételkedést: ha a hatóság vagy a szakértő vette volna magának a fáradságot, hogy a lenzingi példaképet bevonja az értékelésbe, akkor biztosan nem lett volna elfogadható az eredmény...

Igenis negatívan befolyásolja a tájképet, elveszi a turisták és az itt élők kedvét is...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!