Hírek

2017.04.24. 19:05

A Boldogasszony Anyánk című ének szerzője előtt tisztelegtek Celldömölkön

Lancsics Bonifácra emlékeztek, aki Szombathelyen született és Celldömölkön halt meg. A Nagyboldogasszony Plébánia által szervezett emlékmisét Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát mutatta be.

Cseszkó Tamás

Ágh Péter országgyűlési képviselő is tisztelgett a szerzetes emléke előtt Fotó: Ohr Tibor

A romtemplomnál állítottak fel információs táblát, amelyet Fülöp András a saját költségén készíttetett el. A tábla Lancsics Bonifácnak állít emléket. A szentmise előtt Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője elevenítette fel a szerzetes alakját. - Kevés város mondhatja el, hogy olyan nagyszerű személyiség kötődik hozzá, amely nem csupán saját szűkebb térségének, hanem az egész nemzetnek adott valamit - hangsúlyozta a politikus, hozzátéve, hogy a szerzetes által szavakba öntött Boldogasszony Anyánk kezdetű ének magába foglalja a hitet, a reményt és a hazaszeretetet. - Sorai egy ezredév hitét és reményét foglalják össze, azt a hitet és azt a reményt, amellyel a hagyomány szerint az örökös nélkül maradt Szent István ajánlotta fel a hazát Szűz Máriának. Azóta vagyunk mi a régi latin nyelvű katolikus megnevezés szerint Regnum Marianum, azaz Mária Királysága - emlékeztetett a képviselő.

Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát ünnepi szentmisét celebrál Fotó: Ohr Tibor

Ágh Péter kiemelte, a szerzetes Celldömölkön megkezdte a kegyhely egykori jelentőségét visszaállítani, kijelölve ezzel az utat az őt követő bencések generációinak. Halálakor így búcsúztak tőle: „Amilyen nagy tisztességben élt, olyan nagy becsületben halt meg; igaz bencést kísértek utolsó földi útjában a résztvevő vendégek... Vele szállt sírba az apátság ébresztőinek legkiválóbbika". Ma sem gondoljuk ezt másképpen. Ő is azon szerzetesek közé tartozik, akiknek köszönettel tartozik a mai település, hiszen munkájuk révén az egész közösség erősödött. Bárhova vetette a sors, tenni akart azért a helyért, legyen ez számunkra is intés, hogy tegyünk a környezetünkért, tegyünk Celldömölkért - foglalta össze a képviselő. A szerzetes tiszteletére bemutatott ünnepi szentmisét Várszegi Asztrik celebrálta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!