Hírek

2012.09.12. 06:01

A civilek egy százaléka - Kik kaphatják meg?

Vas megye - A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint, külön törvényben meghatározott módon és feltételekkel minden adófizetőnek minden évben lehetősége van arra, hogy a befizetett személyi jövedelemadója 1-1 százalékáról rendelkezzen.

Kiss Tamás/Vas Népe

A törvény meghatározza azon szervezetek két fő csoportját, amelyek részére szja egyszázalékos felajánlás tehető. Az egyik kedvezményezetti kört az érvényes technikai számmal rendelkező egyházak és kiemelt költségvetési előirányzatok, a másik kedvezményezetti kört az úgynevezett civil szervezetek alkotják. Mint a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóság közölte: ez utóbbi kedvezményezetti körbe tartoznak az alapítványok, közalapítványok, társadalmi szervezetek, színházak, múzeumok, felsőoktatási intézmények és más, a törvény által egyedileg felsorolt szervezetek.


  Az adóhatóság a magánszemélyek nyilatkozatainak feldolgozása után 2012. szeptember 1-jéig értesítette a civil kedvezményezetteket a részükre felajánlott összeg várható nagyságáról, valamint azokról a feltételekről, amelyek meglétét a levél kézhezvételét követő 30 napon belül igazolniuk kell a megfelelő adatlapon (1237A számú). Az adatlap a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu) letölthető, és kitöltve  postai úton, személyesen, vagy elektronikus úton  juttatható el az állami adóhatóság részére.  

 A felajánlott szja egy százalékára igényt tartó alapítványoknak, társadalmi szervezeteknek és közalapítványoknak a szervezeti formára vonatkozó feltételeken kívül meg kell felelniük az úgynevezett működési feltételeknek. Ezek meghatározását érintően az elmúlt évek gyakorlata érvényesül (például a kettő, illetve egy éves várakozási idő, az egy éves folyamatos működés, belföldi székhely, magyarországi közösség illetőleg határon túli magyarság érdekében működés, politikai függetlenség, köztartozás mentesség, közhasznú tevékenység folytatása).   Nem jogosult az szja egy  százalékos összegre a kedvezményezett, ha 2012. augusztus 1. napja és az általa tett nyilatkozat időpontja közötti időszakban, akár csak egy napig olyan lejárt esedékességű köztartozása van, amelyre fizetési halasztást vagy részletfizetési kedvezményt nem kapott. Az adóhatóság a köztartozást nettó módon vizsgálja, tehát az adott adónemen lévő adótartozás összegét csökkenti a más adónemen fennálló túlfizetés összegével.   A jogosultsági feltételek fennállása esetén a visszaküldött adatlap beérkezését követő 30 napon belül, de legkésőbb 2012. december 15-ig az adóhatóság átutalja a felajánlás összegét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!