Hírek

2014.01.07. 15:20

Botond hízott, s hason fekve már tudja emelgetni a fejét

Tavaly október végén kapta meg Botond az őssejtet. Alig telt el két hónap, a kisfiú állapotában pozitív változás kezdődött.

Bajdó Bettina

2012 novemberének végén indította el a Pannon Lapok Társasága és a Vas Népe közös jótékonysági akcióját, melyben az olvasóinkkal együtt próbáltunk segíteni Horváth Botondnak, aki kisagyhiány-rendellenességgel született. Akciónk sikerrel zárult: közel hárommillió forintnyi adomány érkezett.

Olvasóinknak és támogatóinknak hála a kisfiú tavaly október végén utazhatott el Bécsbe egy magánklinikára, ahol őssejtkezelést kapott. Akkor az orvos, univ. doz. dr. Kobina, aki az őssejtbeültetést végezte elmondta, hogy nem tudják, milyen hatásai lesznek a beültetésnek, de a cél az, hogy a kisfiú fel tudjon ülni, érzelmileg tudjon reagálni a környezetére. Fontos az is, hogy megerősödjön, hiszen Botond vissza van maradva a fejlődésben.

Botond és a nagymamája minden nap készségfejlesztő játékokkal gyakorolnak. Botond az őssejtnek hála egyre többet bír (Fotó: Szendi Péter)

Az orvos elárulta azt is, hogy a leglátványosabb fejlődést a két–hároméves gyerekeknél lehet elérni a beültetéssel. A tapasztalat viszont az, hogy mindezekre általában a második beültetés után kerül sor. Az esélyt viszont Botond megkapta a fejlődésre, s az orvos szerint ez a legfontosabb.

Alig telt el két hónap a beültetés után, s máris érezhető a kisfiú állapotában a javulás.

– Ahogy hasra fektetem, már emelgeti a kis buksiját – mondja örömteli hangon Horváth Antalné, Botond nagymamája. – Ilyen korábban nem volt, az egész család nagyon boldog. Az unokám a háziorvos szerint is sokat fejlődött, hízott, s ami nagyon fontos, hogy jókedvű. Amióta hazajöttünk Bécsből nem is kellett antibiotikumot szednie, pedig korábban minden hónapban gyógyszeres kezelésre szorult.

A család nagyon boldog, s nagyon hálásak mindenkinek, akik ismerve, ismeretlenül a segítségükre sietett.

– Minden segítséget megadunk Botondnak, hogy minél erősebb lehessen – folytatja a nagymama. – Kapcsolatban vagyok más családokkal is, olyanokkal, akik átestek már az őssejtkezelésen. Minden tanácsot megfogadok, beszerzünk minden olyan gyógynövényt, krémet, ami segíthet. Újra eljárunk Szombathelyre a Micimackó óvodába fejlesztésre. A tapasztalat az, hogy igazán a második őssejt után lesz majd látványosabb a fejlődés, de mi minden apró csodáért hálásak vagyunk. Elkezdtünk gyűjteni a második beültetésre is, igaz eddig még nem sok pénz gyűlt össze. De sosem adjuk fel a reményt.

A nagymama hozzáteszi: a múlt év vége úgy telt el, hogy egyik csoda következett a másik után. Ahogy ő fogalmaz, megsegítette őket a Jóisten. Rengeteget imádkozik, a hitbe kapaszkodik, s rettentő hálás mindazoknak, akik segítették őket a küzdelmükben. A mai napig csörög a telefonjuk, s ismeretlenek ajánlják fel segítségüket. Akad olyan, aki újságpapírokat gyűjt, s ezek leadásából havonta négy-ötezer forintért élelmiszereket vásárol a családnak. Minden jól jön, Botond két testvére nem válogat, örülnek mindennek. Nekik a legnagyobb ajándék most az, hogy látják, testvérük állapotában pozitív változás indult el.

 

A CSALÁD TOVÁBBRA SEM ADJA FEL

Csak összefogásból születhetnek igazi csodák. Olvasóink 2012-ben összefogtak, s adományaiknak hála esélyt adtak egy kisfiúnak az élhetőbb életre. Az imák most meghallgatásra találtak, s elindult a változás. Botond erősebb, egészségesebb lett. Ez csak az út kezdete. A család ugyanis nem adta fel, mindenképpen szeretnének meg egyszer eljutni Bécsbe, a második kezelésre, mely az orvos szerint nagyon sokat jelenthetne a kisfiúnak. Mi is próbálunk segíteni ebben. Ha önök is támogatnák a családot, most megtehetik. Számlaszám: 11773470-60646639. Számlavezető bank: OTP. Számlatulajdonos: Horváth Antal és Horváth Antalné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!