Hírek

2011.05.27. 11:30

A Csónakázótó fák nélkül, kajakosokkal - akkor és most

A Wälder tulajdonban lévő téglagyár agyaggödrei helyén kezdték meg 1961 nyarán a Csónakázótó építését. Az eredetileg 19 holdnyi területű tavat az Arany-patak táplálja.

Garai Antal 'Atom'

A Wälder tulajdonban lévő téglagyár agyaggödrei helyén kezdték meg 1961 nyarán a Csónakázótó építését. Az eredetileg 19 holdnyi területű tavat az Arany-patak táplálja. Ehhez a patakot új mederbe  terelték és duzzasztókkal szabályozták. A város összes üzeme és iskolája ásta, alakította a tavat, természetesen a korszellemnek megfelelően társadalmi munkában. (Éppen ezen oknál fogva érzem személyes sérelemnek a szemetelést és rongálást a környéken, egy nyolcéves gyerek teljes öntudatával - Tisztelettel: Spiegler Tibi Fürst Sándor Ált. Isk. III. b. oszt. tan.) - A domb oldala itt még eléggé csupasz, de már áll a Városi Tanács üdülője!

A hatalmas munkát, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság fogta össze. 1965-ben 37 db csónakkal nyílt meg, a városiak nagy örömére. 1967-ben 5435 (!!!) db fát ültettek el a környéken. A szigetre pedig, ahol Varga Imre Emberpár című szobra áll, különleges, a megye arborétumaiból áttelepített idősebb fákat ültettek. A tó létesítését már 1921-ben felvetette a Szombathelyi Szépítő Egyesület. Lehet, hogy ma már meglepőnek tűnik, de akkor anyagiak hiányában nem valósult meg.

Ma már teljesen átalakult a táj, benőtték a bokrok és a fák, és a Tóvendéglő is megújult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!