Hírek

2013.04.15. 09:28

A dizájner drogok rövid és hosszú távú hatásai sem ismertek

Szombathely - Szinte nincs olyan hétvége, hogy ne kerülnének be fiatalok drogok miatt a Markusovszky kórházba. Új veszélyt jelentenek az úgynevezett dizájner drogok, melyeknek sem rövid, sem pedig hosszú távú hatásai nem ismertek.

Bajdó Bettina

Az utóbbi évek mérgezéses esetei alapján a legelterjedtebb kábítószernek a kannabisz számít (Grafika: Kelemen Attila)

A kábítószer-függőségnek két nagy csoportja van: a biológiai, azaz testi függőség, és a pszichikai függőség. A biológiai függőség azt jelenti, hogy rosszul érzem magam a szer nélkül, a lelki függés pedig a sóvárgást takarja.

- Könnyen kialakul a függőség a drogok iránt - mondja dr. Szabó Mihályi főorvos, a Markusovszky kórház pszichiátriai osztályának a vezetője. -  Az válik droggá, amivel a szervezetünk az évezredek alatt már találkozott, s kialakul egy olyan hely, amihez az adott anyag kötődni tud. Ilyen előfordul a koffein és a nikotin esetében is. Endorfin (morfinszerű anyag) található a szervezetünkben, s ha még pluszban is viszünk be belőle, akkor könnyen függővé válhatunk. Ha sikeres, szerelmes vagyok, akkor a saját szervezetem termel olyan hormonokat, amelyektől boldognak érzem magam. A drogok éppen azért baljósak, mert kívülről bevisszük az ugyanezt a hatást keltő szert, viszont nem a megfelelő mennyiségben.

A túlzott szerbevitellel tönkretehető a belső finom rendszerünk, ezt követően képtelenné válik a drogfogyasztó önmaga örömszerzésére.

- A fiataloknak azt kellene megtanulniuk, hogy a korán elkezdett nemi életre, dohányzásra, alkoholfogyasztásra a szerveztük még nem áll készen - folytatja a főorvos. - A fejlődő idegrendszert teljesen tönkreteszik. Én azt vallom, hogy egy felsőbbrendű érzésnek ki kell alakulnia ahhoz, hogy tartásunk legyen. Ez jöhet a családtól, az iskolától, a vallástól, az erkölcstől. Ki merem jelenteni, hogy a mostani helyzetben a gyermekeink életveszélyben vannak. Elterjedtek az úgynevezett  dizájner drogok, melyeknek sem rövid, sem pedig hosszú távú hatásait nem ismerjük. Tudjuk, hogy kárt tesznek, csak éppen azt nem, hogy mit.

A dizájner drogok kábítószernek nem minősülű hatású anyagok, legálisnak vélt helyettesítők. A klasszikus drogoknak ismertek a hatásaik, az új szereknek nagyon gyors a lebomlásuk, emiatt kimutatni is nehéz ezeket.

- Kiszámíthatatlan mennyiségű fiatal kerül kapcsolatba a dizájner drogokkal - hangsúlyozza dr. Szabó Mihály.  - Kitágult a felhasználók köre, mivel a neten rendelhető, olcsó szerekről van szó. S mivel könnyű hozzáférni, a fiatalok azt hiszik, hogy ártalmatlan a szer. Magyarországon 2000 körül jöttek be a piacra ezek a szerek, s 2009-ben robbanásszerűen elterjedtek. Évente 30-40 új anyagot termelnek ki, ezt a törvénykezés nem tudja követni. A dizájner drogoknak is több fajtája van, van olyan például, ami por formátumú, de vízben fel lehet oldani. Ha ezzel az anyaggal befújnak szárított füvet, s elszívják, ugyanolyan hatás érhető el, mint a marihuánás cigivel. Veszélyes az is, hogy gyorsan felszívódnak, ezért van, aki éjjelente háromszor is  az anyaghoz nyúl. Vannak olyan drogok is, melyektől átmenetileg elalszik a fogyasztó, s ilyenkor bármit tehetnek vele. Ezeket könnyen beletehetik szórakozóhelyen akár egy pohár italba is, hiszen színtelen folyadékról van szó, melyből elég pár cseppnyi is. Húsz percen belül hatnak. Nemcsak a lányok vannak veszélyben, hanem a fiúk is. Őket is meg lehet erőszakolni, ki lehet fosztani,  meg lehet verni. Van, hogy az egészséges gyerek elmegy a buliba, majd másnap a pszichiátrián ébred.

 

 

Dr. Szabó Mihály szerint hatalmas erkölcsi felelősségük van a szülőknek. Oda kell figyelni a fiatalokra, fontos a bizalom kiépítése és az őszinteség. Érezze úgy a gyermek, hogy bármit megoszthat a szüleivel, s bármikor számíthat rájuk, kérhet tőlük tanácsot.

Az élet krízisei megviselik a gyermeket és a szülőt egyaránt.  Fontos, hogy ezekben a krízisekben a szülők támogatást és segítséget találhassanak maguknak, ezzel segítenek gyermeküknek is. A szülők a gyermekek példaképei. Saját mintájukkal mintegy eléjük élik azt a mintát, ahogyan a konfliktusokkal, a krízisekkel, a szenvedélykeltő szerekkel bánnak. Érdemes felülvizsgálni  saját viselkedésünket, és mutassunk jó példát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!