Hírek

2009.05.20. 02:29

A földhivatal a határt szemlézi

Megyei körkép - Az idén mintegy 40 ezer hektáron tartanak határszemlét a vasi földhivatalok szakemberei. A termőföld-hasznosítási kötelezettség betartását ellenőrzik.

Nagy Ildikó

A határszemle célja a termőföldek termőképességének fenntartása, valamint az allergiát okozó parlagfüves területek csökkentése. A határszemle olyan komplex hatósági ellenőrzést jelent, melynek során feltárják a termőföldön földhivatali engedély nélkül épített létesítményeket, vizsgálják a be nem jelentett művelésiág-változásokat, és ellenőrzik a korábban kiadott engedélyek megvalósulását. László Győző, a Vas Megyei Földhivatal vezetője azt mondja, még mindig sokan nem tudják, hogy tavaly óta a művelésiág-változtatás bejelentésének elmulasztását is szankcionálja az új földvédelmi törvény.

Mivel a jogszabály nem írja elő a személyes értesítést, a határszemlék időpontjáról a településeken kifüggesztett közleményekből értesülhetnek a földhasználók.

Mit kell tenniük a földtulajdonosoknak, illetve -használóknak? A tulajdonukban vagy használatukban lévő termőföldet a nyilvántartott művelési ág szerint kell hasznosítaniuk, valamint rendszeres kaszálással vagy más eljárással a gyomnövényektől folyamatosan fertőzésmentes állapotban kell tartaniuk. Nem elég egyszer lekaszálni a területet, folyamatosan meg kell akadályozni a gyomnövények terjedését.

A földhivatal szakemberei azt tanácsolják, a földhasználók és -tulajdonosok ne várják meg a földhivatali felszólításokat, mert ebben az esetben a földhivatali eljárás költségeit is rájuk terhelik. A megállapított és ismételten kiszabható bírság - melynek minimális tétele 10 ezer forint - adók módjára behajtható köztartozásnak minősül, így annak befizetését senki nem kerülheti el. A határszemlék várhatóan szeptember végéig tartanak.Ha a művelési ág változik, közölni kell ezt a hivatallal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!