Hírek

2009.07.10. 21:26

A G8 csúcs forró témái: válság, klímaváltozás, Észak-Korea, Irán, világkereskedelem

L'Aquila- A pénteken befejeződött olaszországi G8-csúcs eredményeit a következőképp foglalta össze az AFP francia hírügynökség.

MTI

 Klímaváltozás:
    
A G8-csoport kötelezettséget vállalt, hogy 1990-hez, "vagy egy későbbi évhez" képest 2050-ig 50 százalékkal csökkentik az üvegházhatást okozó gázok világméretű kibocsátását, az iparosodott országok pedig 80 százalékos csökkentést hajtanak végre. Ugyanakkor nem vállalt semmilyen kötelezettséget a közbülső szakaszokra, márpedig a fejlődő országok ezt követelték ahhoz, hogy ők maguk is kivegyék részüket e folyamatból.
A fejlődők - akárcsak a G8 - elismerték, hogy szükség van a világméretű felmelegedés korlátozására, arra, hogy a hőmérséklet-emelkedés ne haladja meg a 2 Celsius-fokot.
Miközben Barack Obama elnök a történteket "történelmi konszenzusként" üdvözölte, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerint "az eredmények nem elégségesek".
    
Gazdasági válság:
    
A G8-csoport a gazdaság stabilizálódásának jeleiről beszélt, de figyelmeztetett, hogy még mindig vannak "komoly kockázatok", s hogy a munkanélküliség emelkedése "megkérdőjelezheti a társadalmi stabilitást". Ugyanakkor továbbra is ellentétek vannak az államok között a különböző támogatási tervek jövőjét illetően. Egyes országok - mint például az Egyesült Államok - azt szeretnék, ha nem engednének az eddigi erőfeszítésekből, miközben Oroszország és Németország már a válság utáni időszakra való felkészülést sürgetik.
    
Kereskedelem:
    
A G8 vezetői és a legnagyobb fejlődő országok leszögezték, hogy elvetnek mindenféle protekcionizmust, s hogy 2010-ben szeretnék lezárni a világkereskedelem liberalizálásáról folyó tárgyalások dohai ciklusát. Kereskedelmi minisztereik még a G20-csoport szeptemberi pittsburgh-i csúcstalálkozója előtt megbeszélést tartanak.
    
Élelmiszerbiztonság:
    
A G8 és más meghívott országok kötelezettséget vállaltak, hogy három év alatt 20 milliárd dollárt költenek a déli országok mezőgazdaságának fejlesztésére, hogy csökkentsék az éhezést a világban. A legfőbb hozzájárulók között van az Egyesült Államok, Japán, az Európai Unió, Hollandia és Franciaország.
    
Irán:
    
A G8 közölte, hogy szeretnének diplomáciai megoldást találni az iráni atomprogrammal kapcsolatos kérdésekre. S szeptember végéig adtak határidőt Teheránnak, hogy válaszoljon a párbeszédre vonatkozó ajánlatra. A G8-at egyébként "mélységesen aggasztják" az iráni elnök, Mahmúd Ahmadinezsád vitatott újraválasztását követő erőszakos akciók.
    
Észak-Korea:
    
A G8 határozottan elítélte az észak-koreai rendszer által végrehajtott atombomba-robbantást, illetve rakétakísérleteket. A csoport szerint mindezek "veszélyeztetik a térség, s az azon túli területek békéjét és stabilitását".


Utolsó tanácskozásukat tartják a világ iparilag legfejlettebb hét országát és Oroszországot tömörítő nyolcas csoport, a G8 csúcstalálkozójának résztvevői a földrengés sújtotta, közép-olaszországi L'Aquila városban 2009. július 10-én. A csúcs zárónapján a világ 19 legnagyobb fejlett és fejlődő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 vezetői  is jelen voltak. (MTI/EPA/ALESSANDRO DI MEO)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!