Hírek

2014.12.07. 15:35

A genetika nagyatyja - Simaság nemzetközi konferenciát rendezett Festetics Imréről

Simaság - Bécsi vendég, professzorok jöttek a faluba, előadásokat tartottak, ünnepségen vettek részt. A jövőre 750 éves Simaság ugyanis a Festetics család ősi fészke.

Némethy Mária

Molnár László polgármester mindent tud a magyar arisztokrácia egyik kitűnő családjáról, a Festeticsekről. Itt, a hajdani Ságon született gróf Festetics György. Ő, a felvilágosult főúr volt a híres keszthelyi Georgikon megalapítója 1797-ben. Ez Európában az első (!) felsőfokú mezőgazdasági és állatgyógyászati ismereteket adó tanintézet volt, ahol a hallgatók vallásra és származásra való tekintet nélkül ingyen látogathatták az órákat. Az ő testvére volt gróf Festetics Julianna, a legnagyobb magyarnak , gróf Széchenyi Istvánnak az édesanyja. Egy másik testvérük, Imre is nagyon híressé vált, bár elsősorban tudományos berkekben ismerik.

Imre is Simaságon született 1764. december 2-án. A hajdani császári és királyi kamarás és nagybirtokos, a genetika nagyatyja születésének 250. évfordulóján rendezték a konferenciát a faluban.

A világ ugyan úgy tudja, hogy Mendel a genetika atyja , de valójában előtte Festetics Imre már foglalkozott genetikával, ezt a kifejezést is ő írta le először, s Mendel felhasználta az eredményeit. Mindketten tagjai voltak a brünni Természetkutató Társaságnak. Festetics nagy szaktekintélynek számított a morvaországi juhtenyésztők, s Mendel tanárai, Nestler és Napp körében is. Hazánkban elsősorban Szabó T. Attila dolgozta fel Festetics Imre úttörő munkásságát.

Az emléktábla felavatásánál Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke, a Bécsből érkezett herceg Festetics György, Molnár László polgármester és a felszentelést végző Dékány Ferenc  Fotó: Galavics Adrienn

Múlt kedden az emlékezés a temetői emlékhelyen kezdődött, ahol Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke és Molnár László polgármester leplezte le Takács Győző képzőművész Festeticset megörökítő emléktábláját. Ezután többen, köztük a ma Bécsben élő Festetics György herceg, dr. Szabó István a keszthelyi Georgikon Természettudományi Karáról, a Kaposvári Egyetem, a Pilisi Parkerdő Zrt., a Bakonyerdő Zrt. képviselői, Beythe István a Pannon Természetismereti Társaságtól és Kőszegpatyról, Festetics Imre hajdani birtokának önkormányzatától is. Az emléktáblát Dékány Ferenc, a győri egyházmegyei hivatal vezetője szentelte fel.

A program a művelődési házban nemzetközi konferenciával folytatódott. A polgármester köszöntője után prof. dr. Gottfried Brem a bécsi Állatorvostudományi Egyetem tanára, az MTA tiszteletbeli tagja tartott előadást Gróf Festetics Imre a genetika és az állattenyésztés úttörője címmel. Ezután prof. dr. Szabó T. Attila biológus, egyetemi tanár a tervezett európai evolúciós emlékhelyek koncepciójáról, végül dr. Seregi János a Kaposvári Egyetem nyugalmazott tanára Festetics Imre emlékének mai megőrzéséről beszélt.

- Jövőre folytatjuk. Akkor Festetics Györgyről emlékezünk meg, róla nevezzük el a művelődési házat - mondta el Molnár László polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!