Hírek

2014.08.31. 14:50

A gombfoci legyen hungarikum

Először szerveztek gombfocibajnokságot a Vasi Skanzenben: dr. Gráfik Imre néprajzkutató, a Savaria Múzeum egykori igazgatója és gyerekkora óta vérbeli gombfocijátékos 70. születésnapjára.

Ölbei Lívia

Néprajzosok, barátságos gombfocimeccs után: dr. Gráfik Imre és dr. Illés Péter, a Savaria Múzeum munkatársa a bajnokságon

Így jó 70 évesnek lenni , mosolyog dr. Gráfik Imre szombaton délután a skanzenben, ahol javában zajlanak a mérkőzések. Ő maga gyerekkora óta szenvedélyes játékos, és bár voltak gombfoci-szünetek az életében, mostanában újra rendszeresen játszik. Az első szabadtéri bajnokság pedig talán arra is jó lesz, hogy motivációt adjon a szombathelyi gombfociklub újraindításához. (Sopronban például élénk a klubélet.) Gráfik Imre ragaszkodik a gombfoci elnevezéshez akár a hivatalos szektorlabda ellenében , mert ebben a névben magyar sajátosság rejlik. A gombfocit nálunk (és csak nálunk) játszották eleinte tényleg gombokkal, úgyhogy a néprajzkutató reményei szerint előbb-utóbb hungarikummá nyilvánítják ezt a játékot. A gombcsapatok ma már muzeális darabok, a szombathelyi szabadtéri bajnokság két korszerű asztalnál zajlik, szaküzletből való jó minőségű műanyagkorong-játékosokkal, föltűnik a pályán Zidane is. Bár a professzionális magyar gombfocisták rendkívül sikeresek: sok éve ott vannak Európa és a világ élvonalában. A gombfoci különben is jó játék, Gráfik Imre Mérei Ferenc pszichológust említi, aki a gombozó gyerekekről szóló tanulmányában a gombfocinak a hiperaktivitásra gyakorolt jótékony hatásáról számol be. Stadion se kell hozzá.

 

Címkék#gombfoci

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!