Hírek

2011.03.27. 07:00

A gyerekek élete a tét: tüsszentéssel, csókolózással, köhögéssel terjed az agyhártyagyulladás

Múlt hét szombaton egy 16 éves lány életveszélyes állapotban került kórházba. Kiderült, gennyes agyhátragyulladása van. Nem ő az első ilyen beteg Körmenden és környékén, az elmúlt hónapokban több középiskolást is megfertőzött a betegség. Mivel a gennyes agyhártyagyulladás emberről emberre, cseppfertőzéssel terjed, ezért a szakemberek úgy gondolták, meg kell előzni a járvány kitörését. A héten beoltották a középiskolásokat.

Bajdó Bettina


Az elmúlt hónapokban több körmendi középiskolásnál diagnosztizáltak gennyes agyhártyagyulladást. Mivel a betegség cseppfertőzéssel terjed, ezért csütörtökön és pénteken a két érintett körmendi középiskolában, a Rázsó Imre Szakközépiskolában és a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban a leginkább veszélyeztetett korosztályt ingyenesen beoltották. Ez összesen 677 tanulót érintett. A betegség megelőzésére a védőoltás az egyetlen módszer, a védettség körülbelül tíz nap alatt alakul ki.

A körmendi középiskolások mellett a közeli Egyházasrádócon két általános iskolást is kórházba vittek, szintén agyhártyagyulladással. A szakemberek szerint azonban nincs járvány a városban. Ezek az esetek több hetes vagy hónapos időkülönbséggel jelentkeztek, ami túl van a lappangási időn és járványtani szempontból sem lehetett az esetek között ok-okozati összefüggést felderíteni.

Simon Annamária körmendi háziorvos is részt vett azon a tájékoztatón, melyen az orvosok figyelmét hívták fel a betegség tüneteire.
- Védőoltást csak azok nem kaphatnak, akik akut, lázas betegek - folytatta a háziorvos. - Olyanok is megkaphatják, akik túl vannak valamilyen betegségen.

Fontos a védelem, mert alattomos a betegség. A gennyes agyhártyagyulladás is úgy kezdődik, mint egy vírusos fertőzés. A betegnek magas láza van, előfordulhat hányás, hasmenés. A tipikus tünetek csak a betegség előrehaladásával jönnek elő. Az agyhártyagyulladás cseppfertőzéssel terjed, tüsszentéssel, köhögéssel, csókolózással. Sokan azt hiszik, hogy egy kilincsről vagy egy billentyűzetről is felvehető a baktérium. Ez tévedés.
Simon Annamária elmondta, hogy a legveszélyeztetettebbek a 15 és 19 év közötti fiatalok, valamint az öt év alatti gyerekek. Az oltást azonban még felnőtt korban is érdemes kérni.

- Az oltás nyújtotta védettség egy életen át tart - emelte ki a háziorvos. - Ám azoknak a fiataloknak, akik hat éves kor előtt kapták meg az oltást, meg kell ismételni. Én azt ajánlom mindenkinek, hogy adassa be. A betegség tüneteit, mint a tarkókötöttség, az aluszékonyság, a fényérzékenység és a tudatzavar, csak későn lehet észrevenni. A betegség azonban nagyon agresszív. A baktérium ugyanis szepszist okozhat, mely kezelés nélkül halálos lehet. Nemrég egy körmendi fiatal ebbe halt bele.

A menningococcus C baktériumfertőzés elleni oltóanyagot a középiskolások ingyen kapták. Ha valaki szeretné beadatni magának az oltást, hétezer forintot kell fizetnie a szérumért. Az agyhártyagyulladás több típusa ellen is létezik védőoltás. Áprilisban a piacra dobnak egy olyan  kombinált oltás, mely az ötből  négy törzs ellen nyújt védelmet. Ezt főként azoknak ajánlott beadatni, akik sokat utaznak a világban. Jövőre pedig kapható lesz az a szérum is, mely a B törzs ellen nyújt védelmet.

 

 

OLDALTÖRÉS: Az egészségen nem spórolhatunk





Az egészségen nem spórolhatunk (jegyzet)





Az egészségen nem spórolhatunk (jegyzet)





Az egészségen nem spórolhatunk (jegyzet)

Elrettentő az az adat, hogy ma Magyarországon minden tizedik emberben megtalálható a gennyes agyhártyagyulladásért felelős baktérium. Ám sokaknál tünetmentes a fertőzött állapot. Az egészség az egyetlen, amin nem szabadna spórolnunk,  mégis sokszor tesszük ezt. Hétezer forint egy oltásért a mai világban nagy összeg, főleg akkor, ha két gyermekünk is van, s mind a kettőnek szeretnénk beadatni a szérumot. Minden orvos azt mondja, hogy ami ellen lehet, az ellen védekezzünk. Én is ezt a nézetet vallom.  Főleg akkor kell védekeznünk, ha  a kór miatt elveszíthetjük legféltettebb kincsünket, a gyermekünket. Nagy a felelősség rajtunk, mert gondoljunk csak bele abba, ha nem ismerjük fel a betegség tüneteit rövid időn belül,  már a kórházban sem tudnak segíteni az orvosok.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!